Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dodik: Kad odu stranci, domaći političari će morati da se dogovaraju

Početna Politika
Autor:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da je uvjeren da će BiH biti normalnija zemlja kada odu stranci i istakao da će tada domaći političari morati da postižu dogovore.

On kaže da domaći političari u znatnom broju ne funkcionišu jer je jedan veliki broj, naročito bošnjačkih političara, naviknut da stranci za njih obavljaju posao.

“U toj novoj situaciji moraće da sjednu i da se razgovara. Računajuću na racionalan pristup, svi ćemo morati nešto da uradimo”, rekao je Dodik za TV1.

On je poručio da se Republici Srpskoj ne može uzeti njeno ustavno pravo.

“Vratite nam poziciju Republike Srpske koju smo dobili u Dejtonu i mi ćemo ostati u BiH. Ne vratite li nam to, nemamo volje, ni želje da ostanemo u BiH”, rekao je Dodik.

On naglašava da Srbi i Republika Srpska samo hoće svoje pravo, a kada ga dobiju, moći će da budu aktivni i veoma angažovani u okviru BiH.

“Mjesto odlučivanja je Narodna skupština Republike Srpske. Kada parlament Srpske da saglasnost za nešto, onda možemo da razgovaramo. Prije toga ne možemo ni ja, ni /srpski član Predsjedništva BiH Mladen/ Ivanić da odlučujemo u ime Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da situacija u BiH nezaustavljivo vodi ka njenom raspadu i da je samo pitanje kako obezbijediti miran razlaz.

“Ovo nema nikakvog smisla ni za Bošnjake, ni za Srbe, ni za Hrvate. Ovo ne polučuje rezultat, pravi stagnacije i još veće depresije”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rješenje trenutne situacije u BiH je poštivanje Ustava, prije svega, a ako ne, onda je to podjela.

“Spreman sam da poštujem Ustav BiH i Dejtonski sporazum. NJega su narušili mnogi visoki predstavnici koji su mijenjali i kršili Ustav. Oni koji su aplaudirali u Sarajevu takvom kršenju ne mogu očekivati da ćemo se mi sa tim pomiriti”, istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, u političkom smislu Bošnjaci sigurno neće sačuvati BiH tako što će reći da je ovo njihova zemlja i da ih ne zanima šta o tome misle Srbi i Hrvati.

Dodik je poručio da nije čovjek koji je spreman da preduzme bilo kakvu mjeru koja bi destabilizovala i dovela do nasilja.

“Bakir Izetbegović kaže on bi nešto ratovao. Čime bi ratovao? Kako misli da pokrene vojsku u neki rat ako nema srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva? Ako bi nešto pokušao, možda bi izvukao bošnjačku komponentu. Srbi sigurno ne bi ušli u taj rat, Hrvati vjerujem da ne bi. Šta bi uradio?. Da li upravlja policijom u Federaciji – ne upravlja. Čime bi ratovao?”, upitao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ukazao je na to da se zloupotrebljavaju Tužilaštvo i Sud BiH i naglasio da tužioci – budući i prošli, ništa nisu dokazivali i da je to naprosto opšta zloupotreba, stagnacija, nesređeno stanje, besperspektivnost.

“Tamo imate strance koji brane vanustavnu instituciju, imate strance koji odlučuju o Ustavu. Dođe neko iz Makedonije i glasa protiv Dana Republike Srpske zato što pada na Svetog Stefana. Kod nje u njenoj državi Ilinden je državni praznik. Pa gdje smo stigli? Ako nešto važi u tvojoj zemlji, kako da ne važi u mojoj. Ko si ti kao stranac da odučuješ šta je meni ustavno pravo?”, upitao je Dodik.

On kaže da se nikome na nivou BiH ne može obratiti za bilo šta pogotovo kada je riječ o nekom procedurama u ekonomiji, zaštiti tržišta BiH, za koje se pokušavalo godinama nešto učiniti.

Dodik kaže da se moralo vidjeti kako zaštiti domaću proizvodnju, navodeći da je poražavajuće da je BiH u drugoj polovini prošle i prvim mjesecima ove godine samo za uvoz flaširane vode dala 150 miliona KM.

Dodik smatra da je razlog za sve što je naveo to što na nivou BiH postoji učmala struktura, naviknuta na intervencionizam međunarodne zajednice čiji su predstavnici u prošlosti najčešće donosili odluke i u pravilu nisu dozvoljavali bavljenje pričama o tome šta je korisno za ljude u BiH, nego pitanjima šta je korisno za EU da bi se pokazalo da je BiH za proces pridruživanja Uniji.

“Naravno da nisam protiv EU, ali ima mjera kojima se upropaštava naša realna proizvodnja. Dopuštajući prije 10 godina potpuno liberalne granice za uvoz robe, uništeno je i ono malo privrede u BiH. S druge strane, MMF je zatvorio mogućnost da se bavimo pitanjima potrošnje, odnosno ličnim dohocima. Sad imate zamrznut nivo ličnih dohodaka u javnom sektoru”, rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, sve su to razlozi zbog kojih sada ljudi odlaze iz BiH.

Komentarišući činjenicu da je BiH predala odgovore na Upitnik Evropske komisije, Dodik je rekao da je to u drugim zemljama tehničko pitanje, a samo u BiH je slavodobitno.

“Šta se napredovalo? Da li se vidi neki napredak? Ništa se ne vidi. Slavodobitno je ako povećate plate, standard. Treba da zacrtamo da svake godine u narednih 10 godina povećavamo plate za 10 odsto. To je izvodljivo”, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ističe da bi volio da je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU i da je to trebala dobiti i prije pet godina da je bilo pameti.

“Mislim da je krajnji domet da se BiH dočepa tog kandidatskog statusa i da će poslije toga tu dugo ostati. Jedino ako Evropa ne odluči da i mimo neispunjenih standarda integriše BiH u EU, kao što je to uradila sa Bugarskom”, rekao je Dodik.

Komentarišući priče da će se Republika Srpska odvojiti ako se povuče visoki predstavnik, Dodik je istakao da Srpska ne vodi nijedan akt secesije.

“Je li ijedna komisija, ijedno radno tijelo ili Vlada donijelo odluku o secesiji. Nije, naravno. Ali smo rekli – ukoliko rušite Dejtonski sporazum, mi sebe ne vidimo ovdje”, rekao je Dodik i upitao šta tu nije korektno.

Osvrćući se na ekonomske prilike u Srpskoj, Dodik je naveo da je Srpska u posljednjih godinu-dvije imala povećan bruto domaći proizvod /BDP/ za gotovo milijardu KM, i to u uslovima deflacije koja je mnogo opasnija ekonomska pojava nego inflacija.

“Mi smo i u tim uslovima imali povećanje i naš BDP danas je veći od 10 milijardi KM”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da Republika Srpska nema velike dugove, te da je to fama koja je napravljena i to ne slučajno.

“Mi upravljamo dugom koji imamo. Naš dug je u bruto domaćem proizvodu ispod standarda i visine maksimalnog zaduženja EU. Većina zemalja članica Unije procentualno je više zadužena nego mi”, rekao je predsjednik Srpske.

(Srna)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO