Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DODIK NA MITINGU SNS U BEOGRADU “Nećemo da granica bude na Drini, za nas je RS država”

Politika
Autor:

Foto: Tanjug

Važno je da znamo da budućnost Srbije podrazumijeva mir, među nama i sa narodima s kojima dijelimo ovaj balkanski prostor. Da razmirice riješavamo pregovorima, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom obraćanja na mitingu “Budućnost Srbije” u Beogradu.

– Moramo se naučiti strpljenju jer samo se tako možemo izboriti za interese. Srbija i Srbi u cjelini i mi u RS veoma jasno, za razliku od prije, možemo da kažemo svoj stav i borimo za njega. Danas je RS pravna kategorija, država u kojoj žive Srbi, Srbija je zemlja u koju smo zagledani i to je naš primarni osjećaj našeg identiteta – rekao je Dodik, prenosi N1.

Dodik je istakao da Republika Srpska nije dozvolila da BiH prizna Kosovo.

– Mi pratimo politiku Srbije i jasno i glasno kažemo: Nećemo u NATO zato što ste i nama u dva navrata bacali bombe. Nećemo NATO zato što nećemo da granica bude na Drini, kao što je to nekada bilo, nećemo da ponovimo situaciju od prije 100 godina. Nemojte nas više pitati. Mi smo odluku donijeli i u tome ćemo pratiti Srbiju, ništa bitnije nije od toga da RS prati Srbiju u strateškim pitanjima – poručio je Dodik.

Dodik je istakao značaj zajedničkog projekta izgradnje spomen područja u Donjoj Gradini.

– Hvala gospodinu Vučiću za nešto posebno, u Jasenovcu nas je pobijeno preko 500 hiljada. Bivši režim nije dozvolio da se o tome priča. Sada smo pokušali da na pravi način obilježimo Jasenovac i kada sam tada molio da to uradimo na pravi način, rekli su mi: Možda to nije dobro, da ne vrijeđamo Hrvate.. – dodao je Dodik u obraćanju prisutnim u Beogradu.

On je prije mitinga istakao da je Srbija nezamjenjiiv faktor stabilnosti i mira.

– Nema lidera u Evropi koji se smije odlučiti na ovakav jedan skup. Ovo je poruka i onima u Berlinu koji trebaju odlučivati o pitanjima poput Kosova. To pitanje nije riješeno kako je neko mislio – kazao je Dodik u izjavu za Prvu TV, uoči mitinga SNS u Beogradu.

Dodik je upitan da li će i on u RS organizovati sličan miting, ali je odgovorio da će u vezi s tim razgovarati sa Vučićem

On je naglasio da je po pitanju Kosova vidljiva dvoličnost međunarodne zajednice, koja, kako je rekao, ništa nije učinila da se provede briselski sporazum za Kosovo, prenosi Klix.

– To je nešto slično kao u BiH gdje Bošnjaci blokiraju formiranje vlasti, a da smo mi Srbi to uradili imali bismo sankcije. RS daje potpunu podršku Srbiji. Nama je važna snaga Srbije – rekao je Dodik.

(N1, Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO