Politika

Dodik nakon osveštanja spomenika u Mauthauzenu “U povratku korijenima naći snagu za buduća vremena”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Mauthauzenu da bi stradalnički niz srpskog naroda u prošlom vijeku morao da se pretvori u energiju za njegovo ujedinjenje te ukazao da bi u povratku korijenima trebalo naći snagu za buduća vremena.

Milorad Dodik u Mauthauzenu
FOTO: SRNA

Dodik je u obraćanju, nakon osveštanja Spomen-kapele na Vojnom groblju u Mauthauzenu, izrazio zadovoljstvo što je nakon 100 godina došlo vrijeme da se obilježi ovo mjesto i da se pokaže da neće nestati sjećanje na ovo srpsko stradanje.

Predsjednik Srpske je izrazio zahvalnost stradalim precima na vjeri i povjerenju koje je su imali braneći srpski identitet koji je vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu, nacionalno osjećanje, pismo i jezik.

– Kao što su oni onda, tako ste i vi danas, u savremenoj Austriji, branioci našeg identiteta i vjere i zato sam ponosan što sam ovdje sa vama – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je 2014. godine kada je dolazio na ovo mjesto bio pomalo postiđen činjenicom da ovoliki broj stradalih Srba nema dostojno obilježje i da je tada prihvatio inicijativu o izgradnji Spomen-kapele te sa ministrom u Vladi Srbije Nikolom Selakovićem vodio brigu da se ovaj objekat završi.

– Nastavićemo da radimo da se sadržaj dodatno popuni i da se istaknu imena stradalih – dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je srpska istorija teška i da je srpski narod u dva velika rata skoro prepolovljen.

On je podsjetio da je u Prvom svjetskom ratu poginulo pola muškog stanovništva, od kojih dio i u Mauthauzenu, da je u bilo 300 logora u kojima je stradalo 200.000 Srba.

Dodik položio vijenac na centralnom Vojnom groblju u Mauthauzenu
FOTO: SRNA

On je dodao da je u Prvom svjetskom ratu u logoru u Doboju ubijeno 10.000 Srba od kojih skoro 1.000 djece, dodajući da su to bili prvi koncentracioni logori.

– Odatle, pa odavde, pa opet u krug pa sve do Aušvica, Dahaua, Jasenovca, Prebilovaca, Jadovna, Broda na Drini, Garavica kod Bihaća, Šušnjara kod Sanskog Mosta, pa sve do posljednjih onih u “Lori” u Splitu početkom devedestih godina gdje su opet stradali naši ljudi, pa do “Viktor Bubnja” u Sarajevu gdje su privođeni Srbi i tamo ubijani samo zato što pripadaju srpskom narodu i srpskoj vjeri – naveo je Dodik.

On je istakao da je čitav prošli vijek – vijek stradanja.

– I danas živimo u nestabilnom svijetu, nesređenom u kojem mi Srbi moramo da znamo kako ćemo se kretati dalje i ta osmišljena politika i srpsko jedinstvo na tom planu može isključivo da bude valjan odgovor stradalnicima i onim koji su stradali u ime srpstva, srpske ideje i srpskog naroda – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Jasenovac, kao najveće stratište srpskog naroda, gdje je 500.000 pobijenih za ideju hrvatske ustaške države koja je imala program da jednu trećinu Srba pobije, jednu raseli, jednu pokrsti, pokatoliči.

Prema njegovim riječima, tada je u Bihaću živjelo 54 odsto Srba, a danas ih ima, slovom i brojem, a ne procentima, ukupno samo 24.

Pročitajte još

– Stradalnički niz prošlog vijeka morao bi da stvori našu energiju koju bismo mogli da pretvorimo u energiju za naše ujedinjenje koje ne mora uvijek samo da znači teritorijalno ujedinjenje, nego našu posvećenost našem narodu ne mrzeći druge, kao što smo to činili i onda kada smo stradali. Moramo da se vratimo našim korijenima i u našim korijenima da nađemo našu snagu za buduća vremena – naglasio je Dodik.

On je rekao da je Srbija otadžbina srpskog naroda i ukazao da su u takozvanom veleizdajničkom procesu koji su austrougarske vlasti organizovale u Banjaluci, posljednje riječi Dragoljuba Kesića koji je osuđen na smrt, bile “javite Srbiji da je volimo”.

– Kada iznova pročitam te riječi i podsjetim se na njih, uvijek mislim da važe i danas i svagdje tamo gdje Srbi žive uvijek šalju tu rečenicu “javite Srbiji da je volimo”. Danas smo u poziciji da Republika Srpska i Srbija, kao i ovu kapelu i mnoge druge zajedničke procese, zajednički i gradimo – istakao je Dodik.

On je naveo da danas Republika Srpska dobro stoji, da je sigurna u sebe i sa stanovištva potencijala koje ima.

Patrijarh Porfirije osveštao spomenik u Mauthauzenu
FOTO: SRNA

– Sigurna je i u ideju koju imamo, sigurna je u ovo o čemu sam govorio, a to je da iza nje stoji vjera srpskog naroda i svih drugih koji u njoj žive bez obzira na vjeru i naciju – ukazao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska ima namjeru da nastavi, da ostane i opstane, da se razvija i da jača zajedno sa Srbijom, da bude garant mira na Balkanu i da izbjegne bilo kakve pokušaje da Srbe ponovo uvuku u bilo kakav rat.

– Srbi nemaju više potencijala da gube u bilo kakvom ratu i zato je važno da na ovaj način obilježimo naše stradanje. Hvala svima, koji su učestvovali i pomogli, podržali, nisu dozvolili da stanemo, odsustanemo i uvijek nas iznova podsjećali da moramo i trebamo da to učinimo zbog nas samih, a prije svega i zbog stradalih, a pogotovo onih koji će doći iza nas – istakao je Dodik.

On je zahvalio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju što je danas sa arhijerejima obilježio ovaj važan trenutak, osveštavajući kapelu, kao i austrijskim vlastima koje su dale dozvole za izgradnju.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas Spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na Vojničkom groblju u Mauthauzenu na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila, a zatim služio liturgiju.

Osveštanju Spomen-kapele i liturgiji prisusvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Spomen-kapela na Vojnom groblju Mauthauzen izgrađena je u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, u Austriji, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije