Politika

Dodik nakon sastanka sa Čubrilovićem "Razgovori o novom visokom predstavniku NESTALI SA DNEVNOG REDA"

Razgovori o novom visokom predstavniku su nestali sa dnevnog reda što govori da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske bili veoma jasni i potrebni - rekao je predsjednik SNSD Milorad Dodik nakon sastanka rukovodstva ove stranke sa delegacijom DEMOS, koju je predvodio lider partije i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Dodik nakon sastanka sa Čubrilovićem "Razgovori o novom visokom predstavniku NESTALI SA DNEVNOG REDA"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodik je istakao da je Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 10 mora da bude dio prijedloga za visokog predstavnika, a ako nije dio prijedloga onda ne može ni da se potvrdi takav prijedlog u Savjetu bjezbjednosti UN.

On je podsjetio da je zvanična ruska politika da se OHR ukine.

– Dakle, nije u pitanje dovođenje novog visokog predstavnika već potpuno ukidanje OHR, a do tada sadašnja će struktura ostati. Meni je tako saopšteno, i mislim da je od ključne važnosti to što smo se mi u Republici Srpskoj pobunili protiv kršenja Aneksa 10 – istakao je Dodik.

On je dodao da se Republika Srpska drži slova Dejtona i da neće odustati od toga.

– Stvar je veoma jasna. Mi ćemo se držati slova Dejtona u ovoj zemlji koja pokazuje da uopšte ne može da živi, u zemlji koja je u opštoj krizi, koja je rasuta i podjeljena, zemlja koja nije imala šansu ni kada je formirana, a 25 godina nakon Dejtona jedino što je logično jeste da uđe u proces mirnog razlaza kako bi ljudi ovdje mogli napokon da dođu do predaha, slobode i da mogu da grade svoje živote kako žele- poručio je Dodik.

Pročitajte još

Govoreći o partnerstvu SNSD i DEMOS, Dodik je istakao da je saradnja ove dvije stranke stabilna.

– Demos je jedna partija iz koalicije sa kojom imamo najvišu usaglašenu političku saradnju i ciljeve. Naravno da ima i određenih problema o kojima smo danas razgovarali i dogovorili se da našu saradnu poboljšamo – istakao je Dodik.

On je dodao da se već pripremaju i za izbore 2022. godine o čemu je i danas bilo riječi na sastanku sa delegacijom DEMOS.

Čubrilović je istakao da u koalicionim odnosima DEMOS ne traži ništa što im ne pripada.

Izrazio je očekivanje da će SNSD sa svojim koalicionim partnerima vratiti poljuljano povjerenje u sredinama u kojima ono postoji, ako postoji.

Čubrilović kaže da DEMOS i SNSD nemaju nesuglasica i da imaju isti stav po svim političkim pitanjima.

Prihvati notifikacije