Politika

Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije “Bez nas, Republika Srpska bila bi izgubljena, na strani opozicije je izdaja“

Predsjednik SNSD, Milorad Dodik, nakon sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, izjavio je da su razgovarali o ukupnom stanje u RS i ocijenili da je Srpska stabilna i da ide u dobrom smjeru.

Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije “Bez nas, Republika Srpska bila bi izgubljena, na strani opozicije je izdaja“
FOTO: SRNA

Dodik kaže da mu je jasno da u RS postoje nezadovoljni ljudi, koji smatraju da nisu dobili ono što su očekivali.

– Ali, mislimo da imamo legitimno pravo da nastavimo da radimo, jer smo uradili mnogo. Niko ko racionalno gleda ne može da se ne složi sa tvrdnjom da je RS promijenjena na bolje i da infrastrukturno izgleda drugačije nego ranije. Srpska je danas bezbjedna, bez obzira na strašan događaj ubistva načelnika policije. Upavo bezbjednosna i institucionalna snaga Republike je učinila da se oni koji su to učinili dovedu pred lice pravde – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Kaže da koalicija daje podršku borbi protiv kriminala i korupcije i da žele siguran dom za svakoga u Srpskoj.

– Ne prihvatamo da nam se nameće sa strane neko posmatranje bezbjednosti. Iako su iz EUFOR tvrdili ranije da nema vidljivih elemenata ugrožavanja bezbjednosti u BiH, ipak su nam poslali neke dodatne jedinice. Institucije BiH o tome nisu odlučivale. Priča se i da NATO treba da jača snage. NATO ovdje nema mandat, on je ovdje u okviru misije UN koja se zove Altea, njoj je mandat produžen godinu dana, dakle do jeseni. To govorim jer sve češće susrećemo ljude koji se žale na uznemiravanje od međunarodnih trupa koje ovdje patroliraju. RS nema nikakvih planova za ugrožavanje bezbjednosti – kaže Dodik.

Poručio je da se ne odriču zaključaka NSRS o vraćanju nadležnosti.

– Njima su date smjernice Vladi RS kako da postupa – poručio je Dodik.

Govoreći i osporavanju Zakona o nepokretnoj imovini u RS, Dodik je poručio da je pitanje imovine riješeno Ustavom BiH.

– Ustav nijednom riječju, ni zarezom, ne daje pravo na imovini BiH. Ustavno je pravo imovine na RS – kaže Dodik.

On je poručio da je ekonomija RS stabilna u vrijeme ugroženih linija snabdijevanja na globalnom nivou.

– U trećem mjesecu ove godine naša pokrivenst uvoza izvozom je rekordnih 93 odsto. Očekujemo da će krajem ove godine prosječna plata u RS biti 1.200 KM. Odlučili smo da idemo sa povećanjem plata i penzija za deset odsto, da utičemo i na realni sektor, da i on pomogne radnike. Prosječna inflacija u Srpskoj je 6,4 odsto. Ostajemo pri stavu ukidanja PDV na osnovne životne namirnice, kao i da akciza na nafte bude, kad god, ukinuta na mjesec dana. S tim što moramo imati u vidu da naše rezerve od dva, tri mjeseca, ne smiju biti ugrožene. Bez ove koalicije RS nema nade, bila bi izgubljena – zaključio je Dodik.

Dodik je naglasio da nema svrstavanja na stranu Ukrajine ni Rusije, i da to znači da nema saglasnosti za bilo kakvo uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

– Razgovarali smo i o izborma koji dolaze. Mi ćemo nastupiti zajedno. Imaćemo zajedničke ili posebne liste, ali zajedničke kandidate. Pozivamo narod da stane iza ove koalicije, ovo je patriotska koalicija. Ovi ljudi su ugrozili svoje lične komoditete da bi obezbijedili stabilnost Srpske. Nećemo se baviti previše opozicijom, ali se oni bave nama. Na strani opozicije je izdaja i nestanak Srpske. Mi možemo da imamo samo distancu od te vrste politike. Sa tom vrstom politike ćemo se obračunati u predizborno vrijeme, naročito na izborima – poručio je Dodik.

Prihvati notifikacije