Politika

Dodik o izmjenama Izbornog zakona “Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je stav Republike Srspke u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH jasan i da Srpska ne odustaje od toga da se član Predsjedništva u Srpskoj bira neposredno.

Dodik o izmjenama Izbornog zakona “Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”
FOTO: SRNA

To je ustavna pozicija i savršeno jasno. Tu nema nikakve dileme. Mi smo spremni da u jednom dijelu uđemo u promjene odredbi u kojim bi se, pored onoga da Republika Srpska bira Srbina, dodalo i ostale jer se traži da i ostali učestvuju u tome – rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da će se i u Federaciji BiH (FBiH) birati Hrvat, Bošnjak i ostali da bi se zadovoljile sve ambicije.

– Mislim da bi to bilo fer i korektno – smatra Dodik.

Pročitajte još

Dodik je podsjetio da se u FBiH već 12 godina vodi debata kako će se birati članovi Predsjedništva i da to ne uspijeva.

– Onog trenutka kada se oni dogovore mi smo spremni da dođemo i glasamo za rješenje do koga su oni došli u FBiH jer smatramo da je to njihovo pitanje – poručio je Dodik.

Osvrćući se na izbor članova Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je naveo da Republika Srpska traži garancije da tamo gdje žive Srbi imaju pravo da izaberu svoje političke predstavnike.

– Ako nema rješenja za Dom naroda, nećemo glasati ni za Predsjedništvo. Sve je jasno – napomenuo je Dodik i dodao da nije siguran da će u FBiH postići dogovor.

Povodom prijedloga lidera SDA Bakira Izetbegovića da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Domu naroda, Dodik je poručio da je to za Republiku Srpske neprihvatljivo.

“Prepoloviti Oružane snage BiH i mi pristajemo na njih”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pristati na Oružane snage BiH ukoliko one budu “prepolovljene” sa stanovišta troškova i sastava.

– Mi smo uporno tražili da se smanji broj profesionalnih pripadnika Oružanih snaga BiH i da se o tome dogovorimo. Nikada nisu htjeli da to urade i neće o tome da razgovaraju – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

On je naveo da će se na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske naći Nacrt zakona o formiranju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske, Zakon o prestanku važenja Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom Srpske i neki drugi prijedlozi.

– Mi smo već jednom donijeli tu odluku o državnoj imovini Republike Srpske, pa je visoki predstavnik to zabranio, a pošto nema visokog predstavnika mi ćemo ponovo donijeti taj zakon i nema ga ko ukinuti – rekao je Dodik.

Pročitajte još

On je poručio da ono što je osvojeno nasiljem neće biti prihvaćeno kao definitivno rješenje, te podsjetio da je Republika Srpska u maju prošle godine tražila dijalog svih strana u BiH, ali da to tog dijaloga nije došlo.

Dodik je istakao da je osnovna greška u BiH bila ta što je 9. januar kao Dan Republike Srpske doveden u pitanje.

– Mi smo imali samo akademiju koja je bila posvećena tom danu, a nakon zabrane krenuli smo u masovno obilježavanje Dana Republike Srpske i to ćemo raditi i ubuduće – istakao je Dodik.

Dodik je upitao kako se može očekivati da Srbi prihvate 1. mart kao dan BiH, navodeći da Srpska ne nameće Federaciji BiH svoj Dan Republike Srpske, a da Bošnjaci 1. mart nameću kao praznik BiH.

– To nije fer i mi to ne prihvatamo, jer je to nemoguće. Ako se neko boji 9. januara, zašto se ne pita koliko se mi bojimo 1. marta, jer znamo šta je bilo tog 1. Marta – rekao je Dodik.

On je poručio da sva ta pitanja treba staviti na sto i vidjeti šta se može prihvatiti.

Prihvati notifikacije