Politika

Dodik: On nije visoki predstavnik, u svemu što je radio njemački građanin Šmit je bivši

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je u Beogradu da je važna i nije nebitna vijest da građani u BiH više namaju visokog predstavnika, a da građanin Njemačke Kristijan Šmit nije visoki predstavnik već je u svemu što je radio – bivši.

Dodik: On nije visoki predstavnik, u svemu što je radio njemački građanin Šmit je bivši
FOTO: F.DEMIR, EPA, A. GOLIĆ/RAS KOMBO

On je Kristijan Šmit – građanin Njemačke, bivši savezni ministar, bivši savezni poslanik, bivši evropski parlamentarac, on je sve bivši i ne može biti ništa sadašnji, posebno ne visoki predstavnik – rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Upitan kako gleda na podatke da je Šmit u ratu u bivšoj Jugoslaviji pomagao Hrvate i hrvatsku vojsku, Dodik je rekao da ga Šmit ne zanima.

Pročitajte još

– On me ne zanima, jer on je niko ovdje. Samo jedno je važno – da postoji čovjek koji se lažno predstavlja. Ništa drugo ne postoji. Ne postoji visoki predstavnik, ne postoji njegova mogućnost da djeluje. Ako nema visokog predstavnika nema ni kancelarije, nema ni OHR, jer Dejton kaže da Savjet bezbjednosti UN imenuje visokog predstavnika, da formira svoju kancelariju,a ako nema visokog predstavnika nema ni kancelarije – precizirao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Šmit će sada vjerovatno lagati i neće se tek tako povući.

– Pogotovo ne mogu izgubiti zbog neke male Republike Srpske i sada se povući i reći: “Izvinite nismo mislili ozbiljno”. Ali ako mi pristanemo da prihvatimo njihove naloge, onda smo beznačajni, onda ne postojimo – rekao je Dodik.

Upitan da li se “visoki predstavnik” služi niskim udarcima, Dodik je ponovio da visokog predstavnika nema, a da Srpska ne osjeća te udarce.

– Visoki predstavnik ne postoji. Dejtonskim sporazumom, aneksom 10 piše da on mora biti imenovan relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti, a te rezolucije nema. Nedavno sam čuo da taj Šmit koji sebe predstavlja kao takvog hodao je kao nešto po Americi. I ja sam rekao da svrati na Ist River da uzme te dokumente da vidimo ko je, a nema dokumenata, naravno – rekao je on.

Dodik je naveo da bi to bilo isto kao da on dođe i proglasi sebe za visokog predstavnika u Njemačkoj.

– Tako i on ovdje. Ima nekih ljudi koji aplaudiraju njemu, ali on nema formalnu mogućnost. Ovo je dobra stvar. Mi nemamo više visokog predstavnika. To je važna vijest, nije nebitna – zaključio je Dodik.

Prihvati notifikacije