Politika

Dodik poslao jasnu poruku: Zadiranje u imovinu izazvaće ODVAJANJE SRPSKE IZ BiH

Republika Srpska će se odvojiti od BiH ukoliko određeni strani faktor, poput nepostojećeg visokog predstavnika, donese bilo kakvu zakonsku ili drugu odluku koja se odnosi na njenu imovinu, poručio je danas predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik poslao jasnu poruku: Zadiranje u imovinu izazvaće ODVAJANJE SRPSKE IZ BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Onog trenutka kada bilo šta u smislu zakona donese nepostojeći visoki predstavnik na nivou BiH i odluči da nešto rasparča, istog trenutka je donio odluku o odvajanju Srpske iz BiH, pa nek pričaju šta hoće o secesiji. Pitanje imovine jeste crvena linija i o tome nema razgovora, rekao je Dodik na konferenciji za novinare poslije sastanka vladajuće koalicije.

Dodik je kategoričan da imovinu Srpske neće dobiti, te da će se u narednom periodu u smislu knjiženja svoje imovine ponašati u skladu sa zakonom koji će biti primjenjivan.

On je precizirao će u slučaju ataka ili zadiranja u pitanje imovine Republike parlament Srpske na sjednici donijeti odluku o izdvajanju Srpske iz BiH, jer je imovina riješena Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Pročitajte još

Dodik je podsjetio da Ustav BiH govori da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da samo ono što je izričito dato BiH pripada njoj, a sve ostalo entitetima.

– Nigdje ne piše i ne da se ni naslutiti da imovina pripada BiH. Neki pokušavaju da otmu našu imovinu pa uvode Ustavni sud BiH koji od 2011. godine uvodi taj problem i pokušava da imovinu otme Srpskoj tako što kaže da je to nadležnost parlamenta BiH iako to nigdje ne piše. Taj sud nije taj koji može da to propiše. Imovinu neće dobiti – istakao je Dodik.

On je naveo da se to odnosi i na najnovije stavove OHR da će navodno sa posebnom pažnjom pratiti prenos vlasništva nad imovinom na Putnikom brdu na području grada Doboj.

Prema njegovim riječima, OHR, pa i Amerikanci su na ovim prostorima nanijeli previše zla jer su devastirali Dejton s ciljem degradacije Srpske, ali je poručio da se stranci ovdje neće pitati kada je riječ o imovini.

Kada je riječ o vojnoj imovini, Dodik je rekao da je Srpska ranije bila spremna da prihvati priču o nekoj (ne)perspektivnoj imovini, ali da sada smatra da to sve pripada njoj i da to ne može predmet nikakvih razgovora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije