Politika

Dodik povodom posjete Orbana “Veliki državnik, spreman da pomogne Srpskoj” (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je mađarski premijer Viktor Orban važan i veliki državnik sa kojim će sutra razgovarati o političkim i ekonomskim temama.

Dodik povodom posjete Orbana “Veliki državnik, spreman da pomogne Srpskoj” (VIDEO)
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je, u emisiji Intervju RTRS, istakao da je Orban u prethodnih nekoliko susreta izrazio spremnost da pomogne Republici Srpskoj.

– Tako što bi recimo značajan broj nekih podsticaja koji se daju mađarskim preduzetnicima malim i srednjim, moglo da se prenese u Republiku Srpsku i da ljudi iz Republike Srpske mogu da koriste te fondove kroz neku proceduru koji ćemo mi dogovoriti – naveo je on.

Dodik je rekao da postoji nekoliko zajedničkih projekata, odnosno potencijalnih investiticija Mađarske i Republike Srpske.

Podsjetio je da sutra počinje gradnja auto-puta od Prijedora do Banjaluke, što je važna vijest za svakog građanina Republike Srpske.

– Početak radova je u danu kada dolazi Orban, kada ćemo s njim razgovarati o tome da gradimo neke energetske objekte. Moja ideja je da pokušamo s njim dogovoriti da se gradi drugi tunel sa Trebišnjice, sa akumulacionog jezera iznad Trebinja, koji bi se spustio do Sutomora ili na Plat, zavisno od toga s kojom državom, Hrvatskom ili Crnom Gorom, postignemo što je moguće bolji aranžman – rekao je Dodik, piše RTRS.

Podsjećamo, Orban će sutra, zajedno sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, posjetiti Republiku Srpsku.

“Borim se za interese Srpske i srpskog naroda”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da se bori za političke interese Republike Srpske i srpskog naroda i da će stabilnost ostati dominantan pečat u BiH.

– Tako će biti, za razliku od prije kada su samo jedni imali monopol da objašnjavaju situaciju, a to je prije svega bilo nekoliko ambasada i visoki predstavnik. Sada Republika Srpska ima mnogo dokazanih prijatelja u regionu i u svijetu – rekao je Dodik za RTRS.

On je ponovio da je apsolutno jasno da Srpska radi sve u skladu sa Ustavom i da želi ustavnu BiH.

– Ne jurišamo na Ustav i ne razgrađujemo ga. Ne želimo ono što je uradio visoki predstavnik i Ustavni sud BiH koji su načinili veliki nered, a podržavali su ga moćni kao što su SAD i EU – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, antiustavan je koncept koji je nametnut u BiH i ne odgovora Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Dodik kaže da se ne narušava međunarodni suverenitet BiH, a da taj suverenitet nisu Oružane snage, pravosuđe i indirektni porezi.

On je naglasio da je ukupna strategija Republike Srpske bila da se ne dozvoli promjena slova Ustava i da će legitimno moći da kaže da želi samo ustavnu BiH.

– BiH može da bude stabilna, ako se vrati na ustavnu poziciju i da se narodi međusobno poštuju. Mi koji se borimo za poštivanje Dejtonskog sporazuma proglašeni smo da ga rušimo, a oni koji su srušili sve, pa čak i da se narodi pomire, zaštićeni su, što je neprihvatljivo – poručio je Dodik.

Prihvati notifikacije