Politika

Dodik pozvao na jedinstvo po pitanju Kosova: Srbi da se okupe oko pregovaranja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosova i Metohije iz gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja, te naglasio da Srbi moraju da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja.

Dodik pozvao na jedinstvo po pitanju Kosova: Srbi da se okupe oko pregovaranja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, posljedice bi mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za Srbe.

– Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, “ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno”. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podijeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno – rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, ako se odbija francusko-njemački plan, onda to mora da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u cjelini.

– Takođe, ako ga prihvatamo, onda to treba svi da uradimo – dodao je Dodik.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On je rekao da ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja UN prebace u okvire EU.

– Već tada je obezbijeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim – istakao je Dodik.

S druge strane, kaže Dodik, razvoj ove situacije, koja se sada dešava, jeste percepcija tih naroda, koji, kako ističe, prihvataju Kosovo, zatim da su oni država i da imaju suverena prava na svom prostoru.

– Zato danas Srbe tretiraju na sjeveru Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspijevaju neke stvari da riješe, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto htjeli da završe, s prijetnjama, kako oni to jedino znaju – rekao je Dodik.

On je rekao i da su pojačane prijetnje od Zapada i vidi se ojačana pozicija Njemačke.

– Njemačka je antisrpska na tom prostoru Balkana. Ona je uvijek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvijek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za Kosovo – naglasio je Dodik.

Pročitajte još

On je naveo da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

– Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno i ono ne mora da bude stavljeno na stranu – rekao je Dodik.

Zato sada, objašnjava Dodik, zapadnjaci neće da kažu priznajte Kosovo, nego kažu nemojte ga osporavati.

– Mora da se naučimo da svi ti ambasadori i izaslanici imaju svoje karijere i oni žele da uspiju, šta njima smeta Kosovo, zašto Nijemcima smeta Kosovo?! – kaže Dodik.

Kada je riječ o zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

– To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto, zvaće se zajednica srpskih opština, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome – zaključuje Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da mu je na sastanku sa međunarodnom “petorkom” rečeno da Srbija mora da prihvati njihov prijedlog o normalizaciji odnosa sa Prištinom jer će u suprotnom biti suočena sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sa svim sveobuhvatnim mjerama koje će nanijeti veliku štetu zemlji.

Prihvati notifikacije