Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TAČKA PREKO KOJE SE NE MOŽE PREĆI Dodik: SDA je predložila inicijativu za RAZDRUŽIVANJE u BiH

Politika
Autor:

Foto: Srna

Ukoliko inicijativa SDA o osporavanju imena Republike Srpske uđe u Ustavni sud BiH, ja više neću učestvovati u radu Predsjedništva BiH, prestaće svi razgovori o formiranju vlasti BiH, a Narodna skupština Srpske će održati sjednicu o statusu Republike.

To je poručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, žestoko reagujući na najavu SDA da će u Ustavnom sudu BiH zatražiti preispitivanje imena Republike Srpske.

Dodik je izjavio da ta inicijativa ima za cilj da problematizuje Republika Srpska.

– Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH. Narodna skupština Republike Srpske se već ranije izjašnjavala o statusu. Naše je pravo da odlučujemo o svom statusu. To ćemo i raditi. Trenutak je takav da ovdje neće biti nikakvih kalkulacija. Ukoliko inicijativa SDA uđe u Ustavni sud BiH, pozivam SDS da sa nama donesu odluku o osamostaljenju Srpske. Koja god cijena bila. Ukidanje imena je ukidanje Republike. To dolazi samo pet dana nakon što je Erdogan rekao da treba promijeniti Dejtonski sporazum. Ovo je kap koja je prelila čašu. Pozivam SDA da povuče saopštenje – rekao je Dodik, koji je za sutra sazvao sastanik lidera srpskih parlamentarnih stranaka.

Dodik je dodao da je Republika Srpska faktor međunarodno prava.

– Republika Srpska nema namjeru da trpi i čeka ishod tog procesa. Ona je vidljiva u svim segmentima Dektonskog ustava, potpisala je sve anekse tog sporazuma – naveo je Dodik.

On je naglasio da pokušaj osporavanja imena Republike Srpske nije spojiv sa Ustavom BiH, u kome piše da je BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije.

Dodik smatra da je to stalna inicijativa Bošnjaka u BiH, koji žele da problematizuju Srpsku. Istakao je da SNSD prekida sve pregovore sa SDA.

– Ovo je tačka preko koje se ne može preći. Upućivanje ove inicijative u formalnom obliku značiće prestanak svih razgovora oko formiranja zajednički institucija – rekao je Dodik i naglasio da je sutra pozvao sve predstavnike političkih partija da razgovaraju o ovome i da će, ukoliko bude potrebno, zatražiti sjednicu Narodne skupštine RS.

Foto: Mariana Đurđević/RAS Srbija

Dodik je rekao da je jasno da ovo nije pamet SDA, nego da ih je neko savjetovao.

– Srpska je ustavna i međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. kada je rečeno da je Srpska faktor međunarodnog prava jer je potpisala sve anekse Dejtona. Tvorac Dejtona Ričard Holbruk je napisao da je on bio protiv toga da Republika Srpska postoji kao zajednica, ali da je Alija Izetbegović pristao na njenu egzistenciju. Sve to govori da je Srpska neupitna. Ja se biram na prostoru Republike Srpske jer je tako rečeno u Ustavu BiH. Ako inicijativu sudu podnese Šefik Džaferović, nemam namjeru da sarađujem sa njim, s ljudima koji osporavaju Srpsku – poručio je Dodik.

On je rekao da Ustavni sud BiH mora da odbaci takvu inicijativu ako dođe do njega, ali da Srpska nema povjerenje u taj sud jer „tri Bošnjaka i tri stranca mogu da donesu odluku kakvu hoće“.

– Vidljivo je da Bošnjaci ne žele nikoga u BiH. Majorizuju Hrvate u BiH, izabrali su njihovog člana Predsjedništva BiH, omalovažavaju hrvatske kantone u Federaciji, odbacuju Republiku Srpsku, Dan Republike. Dovođenjem u pitanje imena Republike Srpske govori da mi nemamo šta da tražimo u BiH. Nećemo u vlast sa partijama koje ne žele naziv Republika Srpska. SNSD se pridržava Dejtona, želimo onu BiH koja postoji u Ustavu i protiv je nametanja rješenja – rekao je Dodik.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO