Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dodik sa patrijarhom Irinejom: Posjeta papi Franji važan događaj

Politika
Autor:

Foto: Srna

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu jedinstvena prilika da se sa papom Franjom razgovara o problemima koji se tiču i Rimokatoličke crkve, ali i Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

– Predsjednik ide na važan put koga pozdravljamo. Mi, Pravoslavna i Rimokatolička crkva smo bliski, mnogo više nas sjedinjuje nego što nas razdvaja – rekao je patrijarh Irinej sa Dodikom u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Prema njegovim riječima, papa Franjo je čovjek u koga svijet ima puno povjerenje i ima mnogo osobina episkopa hrišćanskog, te da je SPC drago sve što čuje o papi.

– Ovo će biti jedinstvena prilika da gospodin predsjednik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se tiču sigurno Rimokatoličke crkve, ali se tiču i naše crkve i našeg naroda. Želimo mu srećan put i puno uspjeha u razgovorima sa vrhovnim čovjekom Katoličke crkve – rekao je patrijarh Irinej.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem danas u Beogradu razgovarao o mogućim porukama koje će, uz patrijarhov pozdrav, uputiti rimokatoličkom poglavaru papi Franji sa kojim će sastati u Vatikanu.

– Putujem već sutra u Rim kako bi se sreo sa papom i razgovarao o svim mogućim temama i ovdje sam, kao što nalaže moj osjećaj, razgovarao sa Njegovom svetosti o tim odnosima i mogućim porukama, koje ću uz pozdrav Njegove svetosti uputiti papi – rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da bi tema razgovora u Vatikanu mogao biti i položaj srpskog naroda, kao hrišćanskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

– Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od Njegove svetosti. Čeka nas naravno naš najveći praznik i prenio sam dio atmosfere koja je posvećena obilježavanju našeg najvažnijeg praznika. U Republici Srpskoj se već sada osjeća svečarska atmosfera i uvjeren sam da će ovo biti najmasovnije i najradosnije obilježen praznik – rekao je Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO