Politika

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali da se ne bira novi član

Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda - rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali da se ne bira novi član
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Istakao je da je to bio njegov prijedlog na sastanku sa liderima parlamentarnih stranaka koji je održan u ponedjeljak.

– Predložiću to i sutra – naveo je Dodik i dodao da je za Srpsku sutra veoma važan dan, prenosi RTRS.

 – Sutra će biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se manifestovati nacionalno jedinstvo – poručio je Dodik.

Naveo je da nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Incka nije u skladu sa Ustavom i pravom.

Dodik je istakao da je neprihvatljiva hajka koju sprovode Bošnjaci prijavljujući Srbe sudovima, te da je to praktična posljedica odluke koja nije u skladu ni sa Ustavom, ni sa pravom.

– Ta odluka Incka i njegovih podržavaoca iz međunarodne zajednice podsjeća nas na neko davno vrijeme kada je na ovim prostorima kadija i tužio i sudio i progonio pravoslavno življe – rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, ono što sada rade Bošnjaci kao posljedica te odluke, stvara još veću polarizaciju u okviru BiH i još veću podjelu.

– Vjerujemo da nijedan Srbin u Tužilaštvu i Sudu BiH neće prihvatiti da učestuje u ovom sramnom progonu Srba i da će se u tom pogledu distancirati od bilo kakve aktivnosti te vrste – naglasio je Dodik.

Pročitajte još

On je dodao da će posljednja dešavanja “definitivno pokazati svu trulež koja u BiH zaudara već godinama”.

– Pokazaće da je BiH eksperiment međunarodnog faktora, koji na ovaj način ignoriše volju jednog konstitutivnog naroda, čak poništavajući njegov identitet – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da nikoga u EU, ni u SAD, više ne brine činjenica da je međunarodni faktor, putem Ustavnog suda BiH, mijenjao Ustav i stvarao politički sistem.

– Oni smatraju da je sasvim normalno da se krši pravo i ustav zemlje, a upravo su oni ti koji nama uporno govore kako se treba poštovati pravo i pravna država. U BiH ni jednog ni drugoga nema. Ima ozbiljan intervencionizam međunarodnog faktora koji je doveo do potpune destabilizacije države zajednice BiH – poručio je Dodik.

On je naglasio da ga, u tom pogledu, raduje činjenica da su politički predstavnici u Srpskoj jedinstveni u tome da će sutra zajedno djelovati po pitanju donošenja dva zakona, ali i zajedničke političke aktivnosti koja podrazumijeva da se neće raditi u zajedničkim institucijama.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Dodik je naveo da je neprimjereno što pojedinci pokušavaju da prave politike vezane za to kako neko nešto ne poštuje.

– To nije tačno. Što se tiče rada Predsjedništva, kao član Predsjedništva sam spreman da podnesem ostavku na tu funkciju, ali tražim da se ne bira novi član u ime Srba i da na taj način pokažemo svoj stav prema ovoj situaciji. To je bio moj prijedlog na prošlom sastanku, a biće sutra kada će svi lideri partija imati konsultativni sastanak, da jasno preciziramo određene pozicije u vezi sa tim – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, stvari moraju da se kreću na taj način da Republika Srpska jasno pokaže da je neprihvatljivo da se jedan čitav narod istorijski kvalifikuje na način kako samo oni to žele.

Dodik je poručio da je neprihvatljivost donošenja odluke o nametanju izmjena zakona ne samo pravno nego i civilizacijsko pitanje.

Pročitajte još

Komentarišući to što pojedinci Inckov potez nazivaju civilizacijskim dostignućem, Dodik je upitao kako je moguće da je čitava civilizacija, od prvih pisanih oblika prava, uvijek težila tome da održi pravni sistem i pravnu hijerarhiju, a da se ovdje putem odluke nižeg pravnog akta nameće zakon.

– I to čini neovlašteni stranac, neizabrani, nadobudni stranac, koji mrzi Srbe. Tu moramo ostati zajedno i pozivam sve ljude iz političkih partija da se okupimo oko toga na koji način promovisati dalje aktivnosti – naglasio je Dodik.

Govoreći o mogućim posljedicama po građane Republike Srpske, Dodik je rekao da će u svim policijskim stanicima biti uspostavljeni brojevi koje će građani moći da pozovu i prijave ukoliko imaju probleme u vezi sa ovim pitanjem, te da će policija biti spremna da svakoga zaštiti.

– Ukoliko bude bilo aktivnosti Sipe po tom pitanju, naša sljedeća odluka biće da će se oni protjerati iz Republike Srspke i neće moći ovdje da institucionalno djeluju – istakao je Dodik.

Prihvati notifikacije