Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dodik: Namjeravali su da Srbe u Drugom svjetskom ratu BIOLOŠKI UNIŠTE

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mjesta kao što je jedno od najvećih stratišta pod Kozarom u Drugom svjetskom ratu, Puharine u Velikom Palančištu kod Prijedora, govore da je namjera bila da Srbi budu biološki potpuno uništeni.

Dodik, koji je večeras prisustvovao velikom crkvenom saboru u Puharinama, rekao je da je to bio zločin nad srpskim narodom, ali da je jednak tom zločinu bio zločin komunističkih vlasti koje su skrivale činjenice o zločinu nad Srbima tako što su najveća stradanja srpskog naroda označavale kao da su žrtve fašizma.

– One u suštini to i jesu, ali je činjenica da su lokalni muslimani, Hrvati i NDH toga vremena kao zvaničnu politiku imali da unište i pobiju trećinu Srba, trećinu da protjeraju i trećinu da prekrste – izjavio je Dodik novinarima.

On je dodao da je samo 1942. godine u velikoj ofanzivi na Kozari 68.000 Srba preko ciglane, tranzitnog logora u Prijedoru, sprovedeno u Jasenovac i druge koncentracione logore, odakle se nikada nisu vratili, a među njima je bilo 24.000 djece.

– To samo govori da je jednak bio i zločin Titove komunističke Jugoslavije što je skrivala taj zločin na Srbima – naglasio je Dodik, dodajući da je isto i na području Bihaća gdje je u 14 srpskih sela u dva dana ubijeno 14.000 Srba.

– I to se nije znalo do prije nekoliko godina – ukazao je Dodik.

On je dodao da je isto i kad se ode do Šušnjara kod Sanskog Mosta, gdje je ubijeno 6.000 do 7.000 ljudi, pa do Broda na Drini gdje je ubijeno 6.000 Srba koji su pokušali da pobjegnu pred ustaškim hordama koje su čistile Romaniju prema Srbiji, naišli su na nabujalu Drinu i tu su ih ustaše stigle i ubile.

– Kad odete do jama u Prebilovcima, pa okrenete prema Pagu i Jadovnu, onda vidite da je to bila organizovana politika tadašnje NDH – rekao je Dodik. On je istakao da je ovdje stradala Kozara i da su stradali Srbi.

– Nisu ovdje stradali muslimani i Hrvati, nego su isključivo stradali Srbi. Na Kozari su mogli da budu ubijeni samo Srbi i tek poneki pripadnik komunističkog pokreta iz nekog drugog naroda, ali i to treba reći i to je istina. Što je najgore, u to vrijeme su u tim zločinima najviše pomagali lokalni muslimani i Hrvati, a da nisu progonjeni kao krivci svih godina komunističkog režima – zaključio je Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO