Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dodik: Srbija postaje garant za bezbjednost svih Srba gdje god da se nalaze

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim.

Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće.

– Po ovom prikazu se vidi da je vojska dobro organizovana, opremljena i da je pod čvrstom upravom. To nas raduje. Srbija u vremenu koje dolazi postaje garant za bezbjednost svih Srba gdje god da se nalaze. To je i predsjednik govorio, da se više neće desiti oluja i mi tu čitamo poruke i za našu bezbjednost. Ono što vojska i policija Srbije ima je najbolje u regionu i usmjereno je miru. Republika Srpska nema nikakve namjere destabilizacije i ugrožavanje mira, ali ima itekako namjeru da se bori za svoj politički status i svoje političko pravo da određuje način na koji će da živi. Oni koji ne žele da daju tu slobodu oni su spremni da upotrebe silu. I zbog toga moramo da imamo na umu da se naša policija osposobi i da sa prijateljima razvijamo različite modele saradnje – kaže Milorad Dodik za ATV.

Dodik je komentarisao i sastanak sa premijerom Rusije.

– Mi smo ranije sa “Gaspromom” potpisali sporazum, predsjednica Republike Srpske i ja. A naravno da smo uslovljeni čekanjem da Srbija to završi. Odnosno da preko Bugarske dođe iz Turske prema Srbije, a onda da dođe i na nas red. To je značajna investicija i bez angažmana ruske strane nećemo moći ništa. Nešto smo riješili oko Bijeljine, ali primarni gasovod mora da pređe Drinu i da se gradi prema Banjaluci. Ja ću tražiti za Republiku Srpsku i robe iz Republike srpske, postoji neki poseban ili specijalanc status sporazuma koji će se ubrzo potpisati sa Srbijom o slobodnoj trgovini da na neki način i mi imamo od toga korist. Imamo namjeru da proširimo saradnju u oblasti obrazovanja. Određene kompanije iz Rusije već stipendiraju naše student – kaže Dodik i dodaje da će biti i razgovora o rafineriji.

Dodik poručuje da će tražiti i da se ubrzaju određene investicije.

– Investicija u Zvorniku vezana za komprimirani gas, kako bi se što prije osposobili da dobijemo jeftiniji energent. Razgovaraćemo i o političkoj situaciji, da upoznamo gospodina premijera zbog čega nema vlasti godinu dana. Svakako to nije bez pritisaka vezanih za NATO i našu odlučnost da to ne prihvatimo. Znamo da ne bi bilo moguće kada bi se ANP aktivirao da ne bi mogli računati na podršu i ovo što smo danas vidjeli ovdje, bilo bi samo na razglednici – kaže Dodik koji poručuje da ne smijemo sebi dozvoliti da granica na Drini bude i granica NATO.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO