Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dodik: U Brisel nosimo malo šta

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da vjeruje da evropski put okuplja sve političke opcije u BiH, dok su različiti pogledi o onome šta se desilo kroz istoriju, o NATO-u, te centralizaciji BiH.

Istakao je da se izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara uslovljava putem prema NATO-u, što, prema njegovom riječima, nije toliko bitno kao članstvo u Evropskoj uniji.

– Vjerujem da je važniji EU put i da bi funkcionisanje institucija BiH trebao biti u većem interesu od NATO-a kod onih koji se zalažu za BiH. Ono što je činjenica jeste da je SNSD formirao vlast u Republici Srpskoj zajedno sa svojim partnerima, to smo uradili brzo i efikasno. Mi smo imali vjeru u to da možemo Savjet ministar BiH formirati do Nove godine – naglasio je Dodik za Al Džaziru.

Dodao da su neke zemlje, kao što je Švedska, odbile da budu u NATO-u, te da ne vidi razloga da se toliko to potencira u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva rekao je u Beogradu, na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošle sedmice, da Bošnjaci uslovljavaju formiranje vlasti NATO-om i da on neće na to pristati.

S druge strane, američki državni sekretar Mike Pompeo nedavno je uputio pismo članovima Predsjedništva BiH o usvajanju Nacionalnog godišnjeg plana za prijem u NATO. Pompeo u tom pismu navodi i da Srbija ima viši nivo odnosa sa NATO-a nego BiH.

– Svi čitamo kako se Donald Trump zalaže da napusti NATO, a ovdje kod nas se tu radi pitanje života i smrti, tako da bolje da sačekamo s tim. Јa da sam ruski čovjek, ja bih se zalagao za vojni savez sa Rusijom, ali ja mislim da trebamo ostati vojno neutralni. Ne vidim ništa loše u tome da imamo odnose i sa Turskom, to je jedna moćna zemlja, ovdje se ne može sve svesti na to čije je ko čovjek – dodao je Dodik.

Početkom sljedeće sedmice tri člana Predsjedništva BiH idu u Brisel.

– U Brisel nosimo malo šta – kaže Dodik.

On je rekao da BiH nije završila upitnik Evropske komisije i dodao da je to loše.

– Nismo formirali vlast na nivou BiH, nismo proveli reformsku agendu, imamo zastoj sa MMF-om, nije formirana ni vlast u FBiH, u nekim kantonima to nije učenjeno. Zato nam treba efikasan Savjet ministara da bude mjesto sprovođenja mehanizma kooardinacije. Razgovaraćemo i o regionalnoj saradnji u Briselu. Moja politika je veći stepen regionalne saradnje. Pozvali smo sve predsjednike iz regiona u posjetu BiH i što se tiče evropskog puta usvojili smo izjavu čime smo naglasili da novi saziv Predsjedništva želi da radi na evropskim integracijama -istakao je Dodik.

Na pitanje da li je svjestan posljedica izjave “da je Drina čaša vode, ja bih je popio”, kako je rekao u jednom intervjuu, te da mnogi smatraju svaka promjena granica vodi regiju u sukob, Dodik je rekao da u “BiH nijedna strana nema potencijala za sukob”.

– Republika Srpska nije protiv toga da bude u BiH, ona je protiv miješanja stranaca koji ruše Dejtonski sporazum, protiv ustavne BiH nismo, mi se zalažemo za to – kaže Dodik.

Hrvati se osjećaju poniženi i izigrani

O tome da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početkom mjeseca u Beogradu oranizovao skup političkih predstavnika Srba iz regiona, Dodik je rekao da ne vidi u čemu je problem.

– I hrvatski državnici razgovaraju sa predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, i vaši ljudi često putuju u Tursku i tamo se nalaze sa njihovim državnicima. Јa volim Beograd, to je nesumnjivo, i iskoristim svaku priliku da odem, ali ja tamo ne idem da ikoga omalovažavam. Vučić vodi jednu stabilnu regionalnu politiku, trebamo se okrenuti jednoj pruženoj ruci koja postoji u Beogradu – poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH takođe je rekao da je situacija u BiH, sa onim što su uradile Makedonija i Grčka okončanjem spora o imenu, “neuporediva”.

Osvrnuo se i na izborni zakon u BiH i rekao da će SNSD podržati ono što predloži HDZ BiH, jer se Hrvati osjećaju izigrani i poniženi.

– Nemoguće je da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda – smatra Dodik.

(Al Džazira)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO