Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Dodik umanjio Salkiću platu za 20 odsto, poručio mu da može huškati na rat u Sarajevu, a ne u RS

Početna Politika
Autor:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je naložio donošenje rješenja o utvrđivanju osnova plate kojim je potpredsjedniku Srpske Ramizu Salkiću umanjena plata za 20 odsto, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

U saopštenju se navodi da je odluka donesena “zbog Salkićevog iznošenja notornih neistina koje nanose nemjerljivu štetu ugledu Republike Srpske, iz čijeg budžeta potpredsjednik Salkić prima platu”.

Salkić je ranije danas za federalne medije rekao da predsjednik Srpske “radi na uspostavljanju oružanih formacija u Srpskoj”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da permanentna ratnohuškačka retorika Ramiza Salkića, prepuna laži i dezinformacija ima za cilj dizanje tenzija u Srpskoj i kao takva ovdje ne može i neće proći.

Na pitanje Srne da prokomentariše Salkićevu tvrdnju da predsjednik Srpske “radi na uspostavljanju oružanih formacija”, Dodik je rekao da je krajnje vrijeme da se Ramiz Salkić sam disciplinuje, da smanji doživljaje i pripazi šta priča, uvažavajući funkciju na kojoj se nalazi u Republici Srpskoj.

“Ratnohuškačku retoriku Salkić može da koristi tamo gdje je ona i rođena – u Sarajevu, kod svog šefa Bakira Izetbegovića, a Republika Srpska to više neće dozvoliti”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

(Srna)

Salkić: Dodik mi direktno prijeti, ne osjećam se bezbjedno

“Kao potpredsjednik ću preko poslanika u NSRS zatražiti pisanu informaciju o nabavci naoružanja i da se utvrdi da li je sve urađeno u skladu sa zakonima, koji su na snazi u Bosni i Hercegovini. Mi smo svjedoci da predsjednik entiteta RS radi na uspostavljanju neke vrste oružanih formacija. Ove formacije imaju različite oblike i različito se manifestuju”, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba Ramiz Salkić govoreći o kupovini 2.500 komada pušaka od strane MUP-a RS.

Salkić naglašava da sve aktivnosti koje se provode trebale bi biti transparentne i o njima bi trebali biti obaviješteni državni organi.

“U konkretnom slučaju više državnih ministarstava bi trebalo imati informacije i dati saglasnost za iste aktivnosti. Obzirom da se radi o nabavci velike količine naoružanja, posebno bi o tome trebale imati informacije sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini”, kaže Salkić za Vijesti.ba

On ističe da kao potpredsjednik entiteta ne dobija informacije o aktivnostima MUP-a RS.

“Moje konstantno insistiranje na poštivanju Ustava RS, člana 97. koji govori o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama RS, pa tao i u MUP-u RS, dodatno je otežalo našu saradnju. Prema posljednjim podacima, od ukupno 6.906 zaposlenih, zaposleno je 6.433 osoba srpske nacionalnosti, 356 Bošnjaka i 69 Hrvata. To nije ni blizu poštivanja Ustava entiteta. Čak sam i prije nekoliko mjeseci dobio pismo ministra MUP-a, koje sam doživio pritisak na moj rad. Informacije koje imam, ustvari dobijam iz materijala koji se koriste na sjednicama Narodne skupštine RS i preko medija, kao i svi drugi građani”, rekao je Salkić za Vijesti.ba.

Dodao je da je “parada u povodu neustavnog dana RS pokazala na šta računa predsjednik entiteta”.

“Vidjeli smo postrojavanje, kako je i sam ministar sigurnosti rekao, paravojnih formacija pod nazivom Srbska čast, za čije potrebe su nabavljene i uniforme, a koji kažu da imaju više hiljada članova. Tu je i nekoliko hiljada policajaca koji sada dobijaju duge cijevi. Tu je i više desetina hiljada lovaca koji imaju više komada naoružanja po članu”, rekao je on.

Svemu tome možemo dodati i činjenicu, a to smo mogli i primijetiti kod obilježavanja praznika, da građani posjeduju velike količine naoružanja, smatra potpredsjednik RS.

“Uz uspostavu Centra za obuku u Zalužanima, u čiju su izgradnju i rekonstrukciju uloženi milioni, evidentno je da predsjednik entiteta ima neke skrivene i rezervne planove. Priča o demilitarizaciji je za javnu upotrebu i s ciljem gaženja Oružanih snaga, a ne sa stvarnim ciljem da ovdje vlada trajni mir. Jer, ove aktivnosti koje sma pobrojao, pokazuju suprotno od javnog istupa predsjednika RS”, zaključio je Salkić.

Nakon Dodikove reakcije na njegovu izjavu, Salkić je za Vijesti.ba rekao da su Dodikove riječi “do sada najdirektnija prijetnja koja mu je upućena”, i to sa najvišeg nivoa, odnosno sa pozicije predsjednika entiteta.

“Slična upozorenja sam imao u decembru od ministra unutrašnjih poslova. Evidentno je da njima smeta glas Bošnjaka iz Banjaluke, glas koji razotkriva i prepoznaje sve njihove namjere koje više nisu ni skrivene”, rekao je Salkić za Vijesti.ba.

– Očekujem prije svega da Milorad Dodik prestane da radi to što radi, da prestane da sanja o tome da imaju dvije države, da prestane da sanja da će ikad RS biti nekakva država, da prestane sanjati o tome da je ovo entitet samo srpskog naroda. Neka se probudi i vidi da su Bošnjaci konstitutivan narod, a da je RS samo entitet u Bosni i Hercegovini. Nikada RS neće biti nezavisna. Trebao bi konačno da prestati građane Bosne i Hercegovine kočiti na evroatlanskom putu, i da se jasno distancira od onoga što je do sada radio, a zagovarao je separatizam i podjelu ove države”, rekao je Salkić.

Dodao je kako očekuje da se nadležne bezbjednosne agencije “pozabave prijetnjom koju mu je uputio kao predsjednik entiteta”.

“Već duže vremena se ne osjećam sigurno i bezbjedno, i očekujem da se agencije ili ministarstvo unutrašnjih poslova RS pozabavi tim pitanjem”, kazao je Salkić za Vijesti.ba.

On je naveo da je “određena satisfakcija da je jedan ugledni časopis svjetskih razmjera, The Guardian, govorio na način kako je i on govorio o djelovanju Milorada Dodika.”

“To pokazuje da ljudi koji stvari posmatraju sa strane, koji nisu optrećeni unutrašnjim pitanjima u Bosni i Hercegovini vide o čemu se ovdje radi”, zaključio je Salkić.

(vijesti.ba)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO