Politika

Dodik zadovoljan saradnjom “Odnosi Banjaluke i Pekinga se ubrzano razvijaju”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se odnosi Kine i Republike Srpske ubrzano razvijaju i da je Srpska voljna da radi sa tom zemljom.

Dodik zadovoljan saradnjom “Odnosi Banjaluke i Pekinga se ubrzano razvijaju”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sa veliki zadovoljstvom mogu da istaknem da je Republika Srpska veliki prijatelj Kine. Održavajući naše prijateljske odnose uspjeli smo da izgradimo velike projekte i unaprijedimo razvoj naše infrastrukture,  rekao je Dodik putem video-linka u obraćanju na 5. Kineskom forumu za razvoj automobila tokom Kineskog internacionalnog sajma u Šangaju.

On je naveo da je Srpska više nego voljna da radi sa Kinom na stvaranju budućnosti zajedničkog prosperiteta, kao i stalnom unapređenju projekata u oblasti automobilske industrije, te da se pridruži kineskim preduzećima da uz podsticaje i odlične logističke uslove učestvuje u razvoju proizvodnje elektro-vozila za tržišta Evrope i Balkana.

Pročitajte još

Dodik je rekao da je velika prednost Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srpska ima sa EU, zemljama Balkana i Turskom.

– E-mobilnost je ključ za održivi transport, gradove pogodnije za život i uspješnu borbu protiv klimatskih promjena. Trenutni razvoj novih tehnologija omogućava da e-mobilnost bude pametnija, udobnija i praktičnija – rekao je Dodik u obraćanju.

On je naveo da je posljednjih godina primijetan brz rast industrije novih energetskih vozila u Kini, a kineski automobili su dobro poznati u Evropi i ovom dijelu svijeta.

– Republika Srpska kao strateški partner inicijative “Jedan pojas – jedan put” do sada je kroz finansiranje infrastrukturnih projekata državnih auto-puteva, kao i finansiranje izgradnje ključnih energetskih objekata u velikoj mjeri učestvovala u saradnji i jačanju bolateralnih odnosa dvije zemlje – Narodne Republike Kine i Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je ukazao na to da se aktuelni odnosi Kine i Srpske ubrzano razvijaju.

Dodik je podsjetio da su ove godine realizovana dva infrastrukturna projekta zahvaljujući velikim kineskim državnim kompanijama.

– Republika Srpska je voljna da radi sa Kinom kako bi se nastavila fokusirati na ključne oblasti – produbljivanje praktične saradnje i ostvarivanje zajedničkog razvoja – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Osim proizvodnje baznog metala, Dodik je ukazao da je metaloprerađivački sektor tradicionalno vodeći najznačajniji sektor u industriji i izvozu, a njegov podsektor automobilske indistrije bilježi razvoj posljednjih godina sa procijenjenim obimom izvoza od 90 odsto ukupne proizvodnje.

– Prema relevantnim svjetskim istraživanjima, automobilska industrija u svijetu prolazi kroz značajne promjene uzrokovane novim tehnološkim trendovima i poslovnim modelima s neminovim dalekosežnim posljedicama za čitavu industriju i prateće lance vrijednosti – naglasio je Dodik.

Takođe, dodao je on, zajedno sa kineskim kompanijama Srpska radi na izgradnji transportne infrastrukture kao što su auto-putevi i željeznice u Srpskoj i na taj način se promoviše dvosmjerna saradnja, i međuljudska i kulturna razmjena, sa ciljem konsolidacije javnog mnjenja za razvoj bilateralnih odnosa.

On smatra da dvije zemlje imaju ogroman potencijal za saradnju u oblasti industrije, energetike i saobraćaja i, kako kaže, sa zadovoljstvom vidi nesmetan napredak projekata “koje zajednički sprovode naše dvije zemlje”.

– Zahvaljujem Vladi Kine i kineskim kompanija za pomoć u ekonomskom i društvenom razvoju naše zemlje Republike Srpske, koja pridaje veliki značaj inicijativama Narodne Republike Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope i nada se da će uložiti zajedničke napore sa Kinom na jačanju regionalnih ekonomskih veza i tržišne povezanosti – naglasio je Dodik.

Dodik je zahvalio organizatoru Kinesko-evropskom udruženju za tehničku i ekonomsku saradnju za poziv da se pridruži ovom forumu, te pozvao učesnike da budu gosti u Republici Srpskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije