Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DODIKOV ZAVRŠNI UDAR NA DNS Smjenom Maleševića pred kraj mandata SNSD pokazuje ko se pita u Srpskoj

Politika
Autor:

foto : Siniša Pašalić/RAS Srbija

Samo nekoliko časova nakon što je predsjednik DNS Marko Pavić izjavio da mu je lider SNSD Milorad Dodik obećao da neće biti novih smjena njegovih kadrova bez prethodnog dogovora njih dvojice, pokrenuta je smjena ministra prosvjete Republike Srpske Dane Maleševića.

Da li je smjena uglednog funkcionera DNS prethodno dogovorena nismo uspjeli da saznamo od Pavića.

– Ne mogu da komentarišem hoće li ga smijeniti. To možete da zovete Mektića i ostale koji se po deset puta na dan pojave u medijima. Mene možete nazvati jednom u deset dana – rekao je uvrijeđeni Pavić, a potom prekinuo telefonski poziv.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović smjenjuje ministra prosvjete i kulture RS Danu Maleševića, te je zatražila prethodno mišljenje predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i Republike Srpske Milorada Dodika. Kako nam je potvrđeno u NS RS, Čubrilović je dostavio negativno mišljenje premijerki.

Naime, predsjednica Vlade je obavezna da pribavi mišljenje dva predsjednika, ali formalno nije obavezna ga ih posluša. Pojedinačnih promjena u sastavu Vlade bilo je i do sada, ali je ova situacija specifična po tome što je jedan od predsjednika protiv smjene, što otktiva napete postizborne odnose dvije najveće stranke u vlasti Srpske.

Maleševićeva smjena je nastavak uklanjanja kadrova DNS s funkcija u RS nakon što je Dodik izjavio da u toj partnerskoj stranci postoje „mangupi“ koji su navodno na proteklim izborima radili protiv kaolicije SNSD, DNS i SP. Po svemu sudeći, Malešević je samo kolateralna šteta odmjeravanja snaga dvije stranke, budući da je na proteklim izborima ostvario dobar rezultat i osvojio poslanički mandat u NS RS.

U političkim kuloarima spekuliše se da je Dodik već poručio Paviću da može i bez njega da sakupi većinu od 42 poslanika u NSRS i da je to razlog zbog koga se DNS direktnije nije suprotstavio sječi svojih ljudi. Sve glasnije se priča o koaliciji SNSD sa SDS, a spekuliše se da unutar SDS već prikupljaju potpise uglednih članova koji su za koaliciju sa Dodikom.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je smjena Maleševića na samom kraju mandata beznačajna za samu Vladu, jer će ona potrajati još mjesec-dva, do izbora nove. Međutim, prema njenim riječima, smjena ima drugi cilj – da se pokaže ko se pita u u Srpskoj.

Foto Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube

Tanja Topić

Topićeva smatra da su čarke SNSD i DNS počele mnogo ranije, kada se u priču uplela US Nenada Stevandića, koga je Dodik ubacio u vlast mimo volje Pavića. Prema njenim riječima, tihi rat je nastavljen i za vrijeme kampanje, kada se glasno pričalo da u DNS postoje dvije struje, jedna za nastavak saradnje sa SNSD, a druga za približavanje stavova sa SzP.

– Zahvaljujući tim procesima, otvorio se prostor za saradnju SNSD sa SDS. Mislim da će se desiti da oni uđu u neku vrstu saradnje na nivou BiH, da će u Banjaluci ipak ostati SNSD sa DNS. U svakom slučaju, to će umanjiti uticaj i ucjenjivački potencijal DNS u koaliciji – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Ultimatum Paviću

Prema saznanjima Srpskainfo, nekoliko istaknutih funkcionera DNS i novoizabranih poslanika postavilo je ultimatum Paviću da se, ukoliko želi da sačuva partiju, hitno „oslobodi tajkuna koji njom vladaju iz sjenke“, među kojima ima direktora javnih preduzeća i biznismena.

Od svog predsjednika traže i da poštuje koalicioni sporazum potpisan prije izbora sa SNSD i SP i da zbog „ličnih interesa nekolicine novopridošlica u DNS ne stavlja na kocku egzistenciju drugih poštenih ljudi u partiji“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO