Društvo

“DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA” Zbog bahatog ponašanja prema dječici SUSPENDOVANA medicinska sestra

Povodom incidenta koji se dogodio u Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine Beograd, donijeto je rješenje o privremenoj suspenziji medicinske sestre Đ.A. do utvrđivanja činjeničnog stanja, a nakon anonimne prijave da se neadekvatno ponašala prema djetetu, saopštilo je večeras Ministarstvo za rad.

“DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA” Zbog bahatog ponašanja prema dječici SUSPENDOVANA medicinska sestra
FOTO: FACEBOOK SCREENSHOT

Kako se navodi u saopštenju, u Radnoj jedinici Stacionar za odojčad i djecu, inspektori su danas obavili vanredni inspekcijski nadzor i donijeto je rješenje o privremenoj suspenziji do utvrđivanja činjeničnog stanja i okončanja disciplinskog postupka.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je direktor centra u skladu sa svojim ovlašćenjima formirao Komisiju za sprovođenje disciplinskog postupka protiv zaposlene, utvrđeno je da je postupljeno u skladu sa propisanim procedurama vezano za postupanje ustanove u incidentnim situacijama – navodi ministarstvo.

Prema saznanjima, drugi nadležni organi ispitaće sve okolnosti vezane za postupanje zaposlene prema djeci. Prijava je podnijeta i protiv N.N. osobe koja je neovlašćeno snimala u sobi.

Pročitajte još

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tražilo je od nadležnih da se slučaj temeljno ispita, i da pored odgovornosti medicinske sestre, u skladu sa zakonom, odgovornost utvrdi i kod osoba koje su neovlašćeno snimale u sobi u kojoj borave maloljetni korisnici centra.

– Ovo je događaj bez presedana, tražim od komisije i nadležnih organa da utvrde odgovornost medicinske sestre zbog njenog bahatog ponašanja prema djetetu ali isto tako da obrate pažnju na neovlašćeno snimanje u sobi koje je ugrozilo privatnost svih mališana koji borave tamo. Mi ne znamo ko je, koliko dugo i u koje sve svrhe snimao i apelujemo na nadležne da ispitaju slučaj i one koji su prekršili zakon najstrožije kazn – rekao je ministar Zoran Đorđević.

Javnost će biti obaviještena po dobijanju novih informacija.

Beogradska policija je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, saslušala ranije danas Ð. A. (23), zaposlenu u Zvečanskoj, zbog sumnje da je počinila krivično djelo zlostavljanje i mučenje, saopštio je MUP. Nakon saslušanja u policiji protiv nje je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinila ovo krivično djelo.

Sumnja se da je Ð. A, koja radi u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine “Zvečanska”, krivično djelo počinila nesavjesnim radom i ophođenjem suprotno pravilima te ustanove prema dvogodišnjem dječaku o kojem je bila dužna da se brine.