Svijet

DOGOVORENO 200 MILIONA VAKCINA “Džonson i Džonson” nastavlja isporuke u Evropi

Kompanija Džonson i Džonson potvrdila je da će nastaviti sa distribucijom svoje vakcine protiv Kovid-19 u Evropi nakon što je zdravstveni regulator saopštio da su koristi od vakcinacije veći od rijetkih rizika pojave stvaranja krvnih ugrušaka.

DOGOVORENO 200 MILIONA VAKCINA “Džonson i Džonson” nastavlja isporuke u Evropi
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Kompanije je saopštila i da će ispuniti svoje obaveze i isporučiti 200 miliona doza u Evropi i 100 miliona u SAD.

Rojters podsjeća da je Evropska agencija za lijekove (EMA), preporučila u utorak da bi na etiketi “Džonson i Džonson” vakcine trebalo dodati upozorenje o stvaranju krvnih ugrušaka i istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika, a nakon toga akcije kompanije “Džonson i Džonson” porasle su više od dva odsto.

Pročitajte još

Kompanije je saopštila da će nova etiketa na pakovanju sadržati upozorenje za rizik od rijetkih neželjenih efekta kao i uputstva o tome kako ga prepoznati i liječiti, kao i da će ponovo pokrenuti isporuke u Evropsku uniju, Norvešku i Island, a da trenutno radi na ponovnom pokretanju kliničkih ispitivanja svoje vakcine.

Američki regulatori su prošle nedjelje, nakon skoro osam miliona primjenjenih doza, privremeno zaustavili upotrebu “Džonson i Džonson” vakcine nakon što su kod šest žena zabilježeni rijetki krvni ugrušci u mozgu u kombinaciji sa niskim brojem trombocita, što je navelo kompaniju da odloži distribuciju u Evropi.

Holandija je potvrdila da će vakcinu ponovo koristiti od srijede, a moguće je da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) nakon sastanka u petak daju novu preporuku u vezi vakcine “Džonson i Džonson”.

Prihvati notifikacije