Svijet

DOGOVORILI "VELIKE RESURSE" Svjetske sile će pomoći u obnovi Bejruta

Svjetske sile dogovorile su da obezbijede "velike resurse" za obnovu Bejruta poslije eksplozije koja je uništila nekoliko dijelova glavnog grada Libana.

DOGOVORILI "VELIKE RESURSE" Svjetske sile će pomoći u obnovi Bejruta
FOTO: ALSOLAJEROCOM AYOZE MORERA / HAN / EPA

-Pomoć mora da bude blagovremena, dovoljna i u skladu sa potrebama libanskog naroda i direktno isporučena Libancima, efikasno i transparentno navodi se u saopštenju nakon donatorske konferenciji čije je domaćin bio francuski predsjednik Emanuel Makron.

U saopštenju se ne navodi o kojoj sumi se radi.

Partneri Libana spremni su da podrže dugoročni ekonomski oporavak Libana i traže od lidera te zemlje da se u potpunosti posvete reformama koje njihov narod očekuje.

Evropska komisija obećala je dodatnih 30 miliona evra na današnjoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Liban, poslije smrtonosne eksplozije u Bejrutu u kojoj je poginulo više od 150, a povrijeđeno na hiljade ljudi.

Izvršno tijelo Evropske unije saopštilo je da se radi o 33 miliona evra hitne pomoći koja je ranije najavljena, prenosi AP.

Novo finansiranje iz EU biće upućeno agencijama UN, nevladinim organizacijama i međunarodnim organizacijama i strogo će se nadzirati, navodi se u saopštenju.

FOTO: WAEL HAMZEH/EPA
FOTO: WAEL HAMZEH/EPA

Predsednik Kipra Nikos Anastasiadis rekao je da je spreman da stavi morski prostor i aerodrom te zemlje na raspolaganje međunarodnoj zajednici za prenošenje humanitarne pomoći ili bilo koju drugu pomoć u susjedni Liban.

On je naveo da će Kipar poslati još 40 tona sanitetskog materijala, generatora, odeće i konzervirane hrane u Liban, pored pet već otpremljenih tona.

Španska vlada kaže da će poslati hitnu pomoć u Liban, uključujući lijekove i sanitetski materijal. Španski premijer Pedro Sančez rekao je da će Libanu “biti potrebna velika podrška da se nosi sa štetom”.

Velika Britanija je obećala 22 miliona evra za pomoć Libanu. Britanija je ranije obećala 5,5 miliona evra i poslala je medicinske stručnjake i brod za istraživanje Kraljevske mornarice u Bejrut.

Brod će pomoći u procjeni štete od eksplozije koju je izazvalo na hiljade tona amonijum nitrata, raznijevši luku i opustošivši veći dio grada.

FOTO: NABIL MOUNZER/EPA
FOTO: NABIL MOUNZER/EPA

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da će njegova zemlja Libanu pružiti dodatnih 10 miliona evra hitne pomoći.

Berlin je drugi najveći bilateralni donator Libana, navodi njemačko ministarstvo spoljnih poslova. Od 2012. Njemačka je obezbijedila više od 1,2 milijarde evra za razvojnu pomoć zemlji, kao i 634 miliona evra za humanitarni rad.

Francuska šalje nosač helikoptera i teretni brod sa hitnom pomoći i zalihama u Bejrut, dok ta zemlja organizuje međunarodnu donatorsku konferenciju za Liban.

Francusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da dolaze još dva broda pored osam letova koji su planirani od razorne eksplozije u Bejrutu i dovode stručnjake, spasilačke radnike i zalihe.

Ukupno, Francuska šalje 18 tona medicinske pomoći, uključujuči lijekove, vakcine i higijenske komplete i 663 tone pomoći u hrani, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Vrhovni zvaničnik USAID-a Džon Barsa kaže da američka pomoć u iznosu od 15 miliona dolara neće biti pod kontrolom tamošnje vlade, već da će direktno ići onima kojima je najpotrebnija.

Govoreći uoči odlaska u Bejrut, Barsa je danas rekao da će pomoć biti usmjerena na medicinske organe na Američkom univerzitetu u Bejrutu i Američkom libanskom univerzitetu.

SAD će obezbijediti novac Svjetskom programu za hranu za hitne obroke za oko 300.000 ljudi pogođenih eksplozijom u bejrutskoj luci, pored kompleta za hitnu medicinsku pomoć, rekli su američki zvaničnici.

Međunarodni monetarni fonda ponovo je upozorio Liban da neće dobijati kredite od te institucije ako ne reformiše vladu.