Društvo

"Doje ih, bebe imaju antitijela" Dr Stefanović ističe da u Srbiji već ima dosta vakcinisanih i porođenih žena

Vakcina se smatra efikasnom i bezbednom u bilo kojoj starosti trudnoće. Nema dokaza da je potrebno odlagati vakcinaciju do nakon 12. nedjelje trudnoće, objavilo je Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, čiji je predsjednik prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegrdska.

"Doje ih, bebe imaju antitijela" Dr Stefanović ističe da u Srbiji već ima dosta vakcinisanih i porođenih žena
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prof. Stefanović za Kurir kao dokaz navodi i to da već ima porođenih žene koje su u trudnoći primile vakcinu protiv kovida, sve je bilo u redu i sada doje svoju djecu.

– Naravno da već ima dosta porođenih pacijentkinja koje u bile vakcinisane u trudnoći, koje su uredno iznijele do kraja trudnoću, porodile se bez komplikacija i sada uredno doje u periodu fiziološkog puerperijuma. Vakcina iRNK smatra se efikasnom i bezbednom u bilo kojoj starosti trudnoće. Ona u organizmu trudnice izazove stvaranje specificnih antitela na kovid 19, pa samim tim i beba kad se rodi već ima specifična antitijela – naglašava prof. Stefanović.

Pročitajte još

Od početka masovne imunizacije u Srbiji od kovida je preminulo najmanje devet trudnica i porodilja koje nisu vakcinisane, što je zabrinuloo srpsku javnost.

Udruženje se u obaveštenju kojim navodi da je vakcinacija bezbedna kratko i jasno poziva na relavantne američke i britanske institucje – Centar za kontrolu bolesti SAD, Američki koledž ginekologa i opstetričara (akušera, prim.nov.) i Engleskog koledža ginekologa i opstetričara. Doktor Stefanović dodaje da mi nemamo svoje studije nego se pozivamo i pratimo svjetske preporuke velikih zdravstvenih sistema koje su do sada obradile i pratile veliki broj trudnica.

GINEKOLOG MORA DA PREPORUČI VAKCINU

Američki koledž ginekologa i opstetričara navodi i da je za pacijentkinje koje ne prime vakcinu, potrebno napraviti odgovarajuću zabelešku u medicinskoj dokumentaciji da je vakcinacija ponuđena i odbijena, kao i da ginekolog-akušer treba da apostrofira razloge za zabrinutost i ponovo ponudi vakcinaciju, ali i da zdravstveni radnici trebalo ličnim primjerom (primanjem vakcine) da budu uzor.

– Očekujem da će svi naši ginekolozi pratiti svjetske preporuke i naših stručnih tela i držati se njih u svom radu, obaveza ginekologa akušera jeste da savetuje i preopruči svojoj pacijentkinji vakcinaciju protiv kovida 19 u trudnoći, kao i da je ohrabri i ukaže na medicinski ispitane benefite, i na samu bezbjednost i efikasnost – naglašava prof. Stefanović.

– Centar za kontrolu bolesti SAD (CDC) objavio je podatke koji potvrđuju bezbjednost primene iRNK vakcine tokom trudnoće (Moderna ili Pfizer-BioNTech) s obzirom na to da naučnici nisu utvrdili povišen rizik od spontanog pobačaja među trudnicama koje su primile iRNK vakcinu protiv kovida 19, kao ni prijevremenog porođaja, niti drugih perinatoloških i opstetričkih komplikacija – kaže prof. Stefanović i dodaje da se “nakon vakcinacije može javiti skok tjelesne temperature, ali to je opisana i očekivana reakcija, a primjenom “paracetamola”, koji je dozvoljen u trudnoći, temperatura se obori”.

Engleski koledž ginekologa i opstetričara (Royal College of Obstetricians and Gynecologists), navodi prof. Stefanović, objavio je da se vakcine protiv kovida-19 (iRNK) preporučuju u trudnoći, s obzirom na to da je vakcinacija najbolji način zaštite od poznatih rizika od kovida 19 u trudnoći, efikasna je jer je uočeno da je klinička slika vakcinisaknih trudnica lakša ukoliko obolje od kovida 19, kao i da je potrebu za intenzivnim liječenjem mnogo manja.

– Kod kovid 19 pozitivnih, a vakcinisanih trudnica koje smo imali kao pacijentkinje, uočeno je, kao i kod ostale populacije, da je klinička slika bila blaža, nije bilo potrebe za intenzivnim liječenjem i prijemom u jedinice intenzivne nege, a nije bilo ni prevremenog porođaja, kao ni opstetrickih ni perinatoloških komplikacija – isiče prof. Stefanović i dodaje da još nemaju podatak koliko je trudnica u Srbiji do sada vakcinisano, ali uskoro očekuju prikaz i presjek za period kada je počela vakcinacija u Srbiji.

Podatke su, nastavlja prof. Stefanović, navedene institucije iznijele na osnovu obrade i praćenja trudnica koje su primile iRNK vakcinu.

– Te vakcine ne djeluju i ne utiču na genetski materijal i DNK, te tako nema razloga ih odlagati za period poslije 12. nedjelje, odnosno organogeneze. Naš stav je baziran na dokumentovanim podacima, kako sam već naveo, eminentnih svjetskih institucija (CDC, ACOG, RCOG), koje izdale preporuke za one vakcine (iRNK) za koje imaju već značajan broj i trudnica i porođenih pacijentkinja koje su bile vakcinisane u trudnoći, a praćene su kako tokom trudnoće, porođaja, tako i u postpartalnom periodu – navodi prof. Stefanović

Prihvati notifikacije