Društvo

"Dokaz da u kliničkom centru radi svjetska medicina" Španski hirurg izveo operacije sa minimalno invazivnom metodom na UKC RS

Poznati španski hirugr Diego Gonzales Rivas danas je u Banjaluci u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske izveo tri endoskopske operacije primjenjujući minimalno invazivnu Uniportal VATS operaciju.

"Dokaz da u kliničkom centru radi svjetska medicina" Španski hirurg izveo operacije sa minimalno invazivnom metodom na UKC RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Operacije su izvedene zajedno sa ljekarima ove zdravstvene ustanove, na čelu sa načelnikom Klinike za torakalnu hirurgiju Markom Kantarom, saopšteno je iz UKC-a.

Direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da je pored modernog i funkcionalnog centra, nabavke moderne opreme, i edukacija kadra jedan od prioriteta.

– Nastavljamo sa ovim i to je još jedan od dokaza da u našem kliničkom centru radi svjetska medicina. Od Rivasa sam čuo da imamo dobre uslove za rad, a posebno me obradovalo to što je dao komplimente za stručnost naše ekipe- istakao je Đajić.

On je naveo da UKC ima velike planove u pravcu unapređenja zdravlja stanovnika Republike Srpske, podsjetivši u tom kontekstu na jučerašnju odluku Vlade Srpske o izgradnji onkološkog centra, te da je u planu unapređenje i drugih oblasti ovog centra.

Diego Gonzales Rivas istakao je da jako kvalitetno osoblje u UKC-u, i da vidi postojanje velikog potencijala za razvoj VATS referentnog centra za cijelu regiju Balkana.

– Smatram da je ova bolnica savršeno mjesto za tako nešto i odavde možemo učiniti mnogo toga i za druge zemlje Balkana- rekao je Rivas.

On je dodao da je danas imao i jedan jako težak slučaj centralno lociranog tumora i da je pristup kojeg koristi manje invazivan jer se operacija izvodi kroz rez dužine tri centimetra, te napomenuo da kada se operacija uradi na manje invazivan način, pacijent se brže i oporavi.

Načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju Marko Kantar rekao je da je Uniportal VATS hirurgija počela da se razvija prije nekih pet godina u vidu manjih operacija, a da se od tada do danas jako puno napredovalo.

– To smo podigli na viši nivo i došli smo do tačke kada možemo naučiti najkompleksije operacije u grudnoj hirurgiji koja se izvodi minimalno invazivno i kada nam treba ekspert iz te oblasti, a to je upravo Rivas- naglasio je Kantar.

Prihvati notifikacije