Banjaluka

Dokazali da se isporučena energija mora platiti, Sudovi potvrđuju zakonito postupanje Eko toplana

Korisnici usluga “Eko toplana” Banjaluka, koji su koristili isporučenu toplotnu energiju, dužni su je i plaćati, što dokazuje i posljednja presuda Okružnog suda u Banjaluci od 2. septembra ove godine, koja je samo jedna u nizu, pravosnažnih presuda u korist ovog preduzeća.

Dokazali da se isporučena energija mora platiti,     Sudovi potvrđuju zakonito postupanje Eko toplana
FOTO: EKO TOPLANE

Naime, od početka rada “Eko toplana” veći broj građana bio je u nedoumici da li postoji ili ne postoji obaveza plaćanja usluge i da li je ugovor sa ovim preduzećem jedini osnov za plaćanje usluge. Ovo pitanje dobilo je epilog u vidu sudskih presuda.

U sudskom sporu koji se vodio između preduzeća “Eko toplane” i jednog od korisnika, utvrđeno je da je korisnik u obligacionim odnosima sa ovim preduzećem. To u praksi znači da je taj korisnik, dužan da plati „Eko toplanama“ isporuku toplotne energije prema dostavljenim fakturama.

U pitanju je slučaju potrošača nastanjenog u ulici Desanke Maksimović, koji je u postupku osporavao obligacioni odnos, jer sa „Eko toplanama“ nije imao potpisan ugovor o isporuci toplotne energije.

-Okružni sud u Banjaluci jasno je utvrdio da je potrošač u momentu preuzimanja komunalne djelatnosti od strane Eko toplana 1.2.2018. godine kao korisnik bio priključen na sistem daljinskog grijanja i koristio usluge grejanja. Eko toplane su sve do momenta isključenja korisnika sa mreže, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije koju je usvojila Skupština grada Banjaluka, isporučivale toplotnu energiju i zakonito ispostavljale račune za izvršenu uslugu –rekli su u Eko toplanama.

Naveli su da je odlukom Okružnog suda u Banjaluci, uvažena žalba „Eko toplana“ Banjaluka čime je tužba korisnika odbačena, a pravosnažna presuda donesena u korist „Eko toplana“.

-Ova presuda, kao i niz drugih presuda koje su do sada pravosnažno donesene u korist „Eko toplana“ još jednom potvrđuje da je određeni broj korisnika postao „žrtva“ zlonamjernih dezinformacija koje su se pojavile u početku rada Eko toplana, zbog čega su se bez potrebe upustili u sudske postupke i na kraju imali bespotrebne dodatne troškove –naglasili su u „Eko toplanama“.

Advokat Darija Mirnić-Majstorović, koja zastupa “Eko toplane” je kazala da je Okružni sud još jednom presudio u korist Eko Toplane.

 -Ovo je samo posljednja odluka u nizu kada se radi o pravima i obavezama davaoca usluge i korisnika usluge daljinskog grijanja u Banjaluci. Za korisnike i pravničku zajednicu je ova informacija od značaja u smislu jasnog razlikovanja kada je u sporovima sa Eko toplanama Banjaluka potrebno i korisno zaštititi prava pred sudovima, a kada su u pitanju dezinformacije koje samo dovode do nepotrebnih sudskih postupaka i troškova.–kazala je ona.

Navela je da je sudska praksa po pitanju obligacionog odnosa, postojanja ugovora, prava potrošača, priključenja i isključenja na mrežu i slično,  potvrđena.

-Apsolutni uspjeh Eko toplane Banjaluka od gotovo 100 odsto pred drugostepenim sudovima u Banjaluci doveo je do toga da je potpuno jasno na koji način tumačiti zakonske i podzakonske propise iz oblasti komunalne usluge grijanja. Imajući u vidu sve navedeno moja Advokatska kancelarija započela je još prije više od godinu dana proces prenosa aktivnosti na pravnu službu Eko toplane Banjaluka upravo zbog toga što se dalje ne očekuje niti složenost, niti veliki broj sudskih postupaka, kao u periodu do sada- kazala je ona.

Kontaktirali smo i advokata Vanju Lakić, koja zastupa korisnika koji je u sporu sa “Eko toplanama”, ali nismo uspjeli dobiti njen komentar. A.E.

Račune plaća 97 odsto korisnika

U Eko toplanama su istakli da trenutno više od 97 odsto korisnika plaća račune za grijanje te da je taj podatak dovoljno pokazuje da je ogromna većina korisnika svjesna svojih prava i obaveza. – Mi se njima ovaj put najsrdačnije zahvaljujemo, jer zahvaljući tome već četiri godine u Banjaluci imamo samoodrživ i funkcionalan sistem daljinskog grijanja. Svjesni činjenice da još uvijek u našem gradu postoje korisnici koji zbog dotrajale mreže imaju određenih problema sa grijanjem, nastojimo da iz godine u godinu kvalitet grijanja dignemo na viši nivo, ali i apelujemo na nadležne da se problem dotrajale mreže dugoročno riješi –zaključili su u „Eko toplanama“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije