Hronika

DOKAZI U AKCIJI "TARGET" PRIKUPLJENI NEZAKONITO Sumonji i Tomaševiću "samo" 32 mjeseca zatvora

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Banjalučane Vladimira Sumonju (29) i Luku Tomaševića (26) na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog posredovanja u prodaji droge.

DOKAZI U AKCIJI "TARGET" PRIKUPLJENI NEZAKONITO Sumonji i Tomaševiću "samo" 32 mjeseca zatvora
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Vrhovni sud je tako potvrdio prvostepenu presudu, koju je nakon ponovljenog postupka donio Okružni sud u Banjaluci u januaru ove godine, ali i da je čitav niz dokaza prikupljenih tokom istrage bio nezakonit.

Prema pravosnažnoj presudi, Sumonja i Tomašević su krivična djela izvršili odvojeno, a niskoj kazni optuženima doprineo je niz nezakonito pribavljenih dokaza tokom istrage.

Presuda

Sumonja je osuđen na dvije godine zatvora zbog posredovanja u prodaji i prodaje oko 20 grama marihuane Branku R.

Tomašević je osuđen na osam mjeseci zatvora, jer je od početka 2018. do 9. septembra 2018. godine nabavljao marihuanu radi prodaje.

Pročitajte još

Tomašević je, kako se navodilo u prvostepenoj presudi, dobrovoljno predao policiji oko 25 grama marihuane, koju je, prema ocjeni suda, namjeravao da proda.

Sumonji je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Tomaševiću je takođe u kaznu uračunato 29 dana koje je proveo u pritvoru tokom istrage.

Pretres

Optuženi dvojac je nakon ponovljenog postupka bio osuđen na identične kazne, ali je sud izmjenio pravnu kvalifikaciju i činjenični dio optužnice, nakon što je Vrhovni sud RS u novembru prošle godine ukinuo ranije presude Sumonji i Tomaševiću.

Sudija Branimir Jukić je pojasnio da Sumonja i Tomašević zbog nezakonitih dokaza nisu osuđeni za nabavku većih količina marihuane, spida i ekstazija, koje su, kako je tvrdila optužnica, držali u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci.

Sudija Jukić je tada istakao da je tokom postupka utvrđeno da su dokazi za te optužbe pribavljeni nezakonito.

Nezakonitim su proglašeni i dokazi pribavljeni pretresom Sumonjinog, ali i stana u kojem je živio Tomašević.

Sumonji i Tomaševiću se ponovo sudilo jer je raniju prvostepenu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i vratio predmet na novo suđenje. U prvostepenom postupku bili su osuđeni za neovlaštenu trgovinu narkotika od januara do 9. novembra 2018. na području Banjaluke. U njoj je bilo navedeno da su od njima poznatih osoba kupovali marihuanu, spid i ekstazi i držali ih u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci radi prodaje.

Tvor sam skočio

Vladimir Sumonja i Luka Tomašević uhapšeni su u akciji “Target” u novembru 2018, kada je pronađeno oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida, te 131 gram ekstazija.

U pretresu vikendice pronađena je i oprema za improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane. Kada ih je policija otkrila pokušali su da unište narkotike i sakriju tragove. Kada su shvatili da su policajci ispred vikendice, povikali su: “Popadaćemo”, “Ne gine nam zatvor”, “Bacaj prah u sudoper i puštaj vodu”.

Tokom istrage isticalo se da su bacili tvora na policajce ispred vikendice, ali je utvrđeno da je tvor, ipak, sam skočio.