Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Doktorka poslala POTRESNU PORUKU: Svako ko je vidio pacijenta koji guta vazduh POŠTOVAĆE APEL

Društvo
Autor:

Foto: Wojciech Olkusnik/EPA

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić izjavila je danas da pacijenti koji imaju malignu bolest treba da dođu u Institut gdje se bez obzira na stanje izazvano korona virusom rade i magnetne rezonance i skeneri i mamografije i ultrazvuk.

Ona je za TV Prva rekla da pacijenti koji se kontrolišu jednom ili dva puta godišnje, odnosno koji su završili svoje liječenje i koji su sada u fazi praćenja, ne moraju da dolaze.

– Prihvatili su taj apel i čekaju da sve ovo prođe da bi došli na kontrole. Mi ćemo ih sve tada iskontrolisati. Oni koji počinju zračcenje ili hemoterapiju ili treba da se operišu, ne mogu da čekaju – rekla je Grujičićeva.

Dodala je da se na hirurgiji čeka do dvije nedjelje, a da su hemioterapijom i radio terapijom ograničeni prostorom, brojem aparata.

Kaže da sada rade svi aparati, a da Institut radi u tri smjene, nešto malo skraćeno.

– Nijedan pacijent neće ostati bez terapije – istakla je Grujičićeva i apelovala na pacijente da dođu kada im je zakazano, da ne dolaze ranije i ne prave gužve.

Kada je u pitanju lijek taksol, Grujičićeva kaže da je bila pauza u snabdijevanju dvije nedjelje, i to ne zbog njih, već zbog dobavljača.

Najavila je da će sljedeće sedmice Instutu za onkologiju i radiologiju biti isporučeno 100 ampula, dok će drugih 100 ampula, nakon toga, biti podijeljeno drugim centrima.

– Poslije toga će krenuti normalno snabdijevanje, veliku ulogu odigralo je Ministarstvo zdravlja, ali stvarno nije bilo do nas, stajao je čitav kontigent na austrijskoj granici – navodi Grujičić.

Divljenje epidemiolozima i infektolozima

Ona je apelovala na sve građane da poštuju izolaciju i socijalnu distancu, a upitana kako razumjeti one koji se ponašaju kao da je sve normalno, Grujičić kaže da su to ljudi koji nisu vidjeli oboljele od korone, ljude koji su pred dolaskom na respirator ili na respiratoru.

– To što ne poštuju apel se objašnjava neznanjem. Svako ko je vidio pacijenta koji guta vazduh, poštovaće apel – kaže Grujičić.

Ona je izrazila je iskreno divljenje epidemiolozima i infektolozima koji sada rade u opremi i situacijama na koje nisu navikli i koji se bore do kraja da spasu svakog čovjeka, a i svjedoci su šta se dešava sa pacijentima.

– Nije lako gledati čovjeka koji se guši, a ne možete da mu pomognete, to je i psihički teško, a i sve oči su sada uprte u njih. Nadam se da će ih država adekvatno nagraditi jer nismo svi isto opterećeni sada – navela je Grujičić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO