Gradovi

„DOLAZE NAŠI“ U Loparama otvoreni deseti Dani dijaspore (FOTO)

U Centru za kulturu Lopare otvoreni su „Dani dijaspore“, manifestacija koja se, desetu godinu za redom, organizuje u ovoj majevičkoj opštini.

„DOLAZE NAŠI“ U Loparama otvoreni deseti Dani dijaspore (FOTO)
FOTO: ŽELJKO BOŽIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Program manifestacije je počeo izložbom slika sa 13. i 14. Likovnog sabora na Majevici, a zatim je održana mini pozorišna predstava „Kum“, u kojoj su nastupili učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ Lopare.

Predstava je rađena u saradnji sa Pozorištem Duga iz Švajcarske, čiji je osnivač pisac  Miodrag Lukić rodom iz Lopara.

Manifestaciju i izložbu slika svečano je otvorio načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji je  rekao da je program, koji je pripremljen, posvećen i okrenut ka dijaspori i njenom povezivanju sa rodnim krajem.

– Ove godine se „Dani dijaspore“ održavaju pod motom „Dolaze naši“ i zaista dolaze naši, dolazi naša rodbina, naši prijatelji, naše komšije“, naglasio je Savić.

On je saopštio da su u odnosu na početak organizovanja ove manifestacije i današnje vrijeme uloženo dosta truda i da su postignuti dobri rezultati, saradnja sa dijasporom je bolja i kvalitenija.

– Prošla godina, zbog korona virusa, je bila teška za putovanje, ali ove godine Lopare su pune naših ljudi iz dijaspore – saopštio je Savić.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, predsjednik Udruženja „Koreni“ i član uprve Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Stojan Stevanović je za ovogodišnju manifestaciju najavio masovniji dolazak dijaspore u Lopare.

On je rekao da će samo iz Udruženja „Koreni“ doći oko 60 gostiju iz čijele Evrope, a za iduću godinu planovi su da se manifestacija još više omasovi i proširi.

Stevanović je, u svojoj izjavi novinarima, posebno istakao dobru saradnju sa lokalnom zajednicom i načelnikom opštine Radom Savićem u smislu investicija iz dijaspore i naveo da je 12 investitora iz dijaspore investiralo u privredni potencijal opštine Lopare.

Dragana Kuprešanin, slikar i dizajner iz Beograda, je rekla da je raduje što je prisustvovala, sa svojim kolegama, otvaranju izložbe slika koje su nastale na prethodna dva sabora na Majevici.

– Zadovoljstvo nam je da smo se okupili, gotovo u punom sastavu, da ovdje večeras prisustvujemo ovoj vrlo važnoj manifestaciji – dodala je Kuprešanin.

A.E.

Prihvati notifikacije