Politika

"Dolivanje ulja na vatru u BiH" Kecmanović osudio potez odlazećeg visokog predstavnika

Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju "negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca" predstavlja dolivanje ulja na vatru u BiH.

"Dolivanje ulja na vatru u BiH" Kecmanović osudio potez odlazećeg visokog predstavnika
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Kecmanović je istakao da će se dobiti suprotno od onoga što se htjelo, a htjelo se da se stvari smire, urede, poprave, a ovo je ulje na vatru.

On smatra da Inckova odluka može da bude novi povod za sukobe.

– Biće novi povod za sukobe tim prije što je čitava stvar oko visokog predstavnika problematizovana na najvišem međunarodnom nivou. U krajnjoj liniji to može da dovede i do globalne geopolitičke konfrontacije povodom BiH, a da ovo bude detonator takvog jednog sukoba – rekao je Kecmanović večeras za RTS.

Pročitajte još

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid. 

Prihvati notifikacije