Banjaluka

DOMAĆI PROIZVODI PRELAZE GRANICE Krajiška kuća otvara vrata i u Beogradu

Nakon Banjaluke "Krajiška kuća" bi trebala biti otvorena i  u gradovima u regionu i to prvo u Beogradu sa ambicijama da se to realizuje i u Novom Sadu.

DOMAĆI PROIZVODI PRELAZE GRANICE Krajiška kuća otvara vrata i u Beogradu
FOTO: GRAD BANJALUKA

Tako bi se proizvodi iz banjalučke regije poput rakije, vina, suhomesnatih proizvoda, sireva, meda, domaćih preparata za imunitet, prirodnih sokova, likera, džemova, kompota, čajevi, kao i kozmetički preparati na prirodnoj bazi mogli naći i na policama u Srbiji. 

Za realizaciju projekta “Krajiška kuća” je zadužen Centar za razvoj poljoprivrede i sela iz kojeg poručuju je njihov cilj da se projekti koji su uspješni šire i druge gradove.

– Otvorili smo „Krajišku kuću“ u Banjaluci i ona se pokazala izuzetno uspješnim projektom i kroz naše aktivnosti želimo da  nastavimo proces njenog širenja. U želji da izađemo iz okvira RS i BiH,  mi smo predložili gradonačelniku Igoru Radojičiću da razgovara sa predstavnicima Beograda i Novog Sada, jer smatramo da bi proizvodi koje nudimo imali svoje kupce u tim gradovima  – kazao je direktor Centra Draško Ilić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Otvaranje “Krajiške kuće” u Beogradu je bila jedna od tema o kojoj se razgovaralo prilikom nedavne posjete delegacije tog grada Banjaluci.  Ilić kaže da se nadaju da će što prije moguće krenuti i realizacija i dodao da u ovom momentu nije može dati više detalja kada su u pitanju vremenski rokovi.

– Prvi naš cilj je da idemo u sanaciju prostora za “Krajišku kuću” u Trebinju. Kada to završimo posvetićemo se reliziaciji projekta u Beogradu. Čim se izabere lokacija planiramo otići u Beograd da sagledamo prostor i da osmislimo uređenje jer želimo da izgled brenda “Krajiške kuće” prenesemo iz Banjaluke u druge gradove – rekao je Ilić i dodao je da će otvaranje novih objekata značiti i više posla za gazdinstva koja isporučuju robu za “Krajišku kuću” u Banjaluci.

Nada da će uskoro biti dogovorena i saradnja takve vrste sa Novim Sadom.

U Gradskoj upravi su potvrdili da je sa lokalnim vlastima grada Beograda dogovoreno da se pronađe adekvatan poslovni prostor za te namjene. Nova “Krajiška kuća” bi trebala da se prostire na oko 50 kvadrata.

Dan grada

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada, 22. aprila, u blizini tvrđave “Kastel” je počela sa radom “Krajiška kuća” u kojoj se nalazi više od 300 proizvoda od oko 58 proizvođača domaće hrane sa područja krajiške regije. Prema ranijim najavama iz Centra za razvoj i unapređenje sela, do kraja ove godine je planirano da “Krajiška kuća” bude otvorena i u Trebinju.