Banjaluka

DONACIJA JAPANA Školi na Laušu 120.000 KM za zamjenu prozora i vrata

Vlada Japana donirala je danas za obnovu Osnovne škole “Sveti Sava“ u Banjaluci bespovratna sredstva od oko 120.000 KM koja će biti iskorištena za zamjenu dotrajalih prozora i vrata.

DONACIJA JAPANA Školi na Laušu 120.000 KM za zamjenu prozora i vrata
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekat obnove ove škole potpisali su danas u Ministarstvu prosvjete i kulture RS ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto i direktor škole Miroslav Popržen.

Popržen je istakao značaj ove investicije koja će znatno poboljšati uslove rada u školi koju pohađa više od 1.200 učenika.

Sredstva će biti utrošena za zamjenu dotrajale stolarije, te će zgrada biti energetski efikasnija, a prostorije toplije, uz mnogo manji utrošak energenata- rekao je Popržen novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Foto: Srna
Foto: Srna

On je izrazio nadu da će biti uspostavljena saradnja između učenika i nastavnika iz Republike Srpske i Japana, te da će biti nastavljena i nakon završetka ovog projekta.

Sakamoto je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da podrži uloženi trud nastavnika i osoblja ove škole da pronađu način da poboljšaju školsko okruženje za učenike.

– Vjerujem da će se projektom pravilno upravljati i da će biti završen bez odgađanja u skladu sa procedurama. Nadam se da će projekat doprinijeti poboljšanju ambijenta obrazovanja u Republici Srpskoj- rekao je Sakamoto.

On je naveo da Vlada Japana pridaje veliki značaj unapređenju obrazovanja u BiH, te je od 1996. godine za poboljšanje kvaliteta obrazovnog sektora odobreno oko 55 miliona KM, dok je u Republici Srpskoj Vlada Japana obezbijedila donacije za 45 škola i institucija.

Resorni ministar Natalija Trivić rekla je da je ova donacija samo nastavak podrške koju Vlada Japana ulaže u investiranje u oblasti koje su najznačajnije. Ona je napomenula da je današnja donacija rezultat dobrog rada menadžmenta OŠ “Sveti Sava” i Gradske razvojne agencije Banjaluka, te pravi način kako da se ide ka rješavanju određenih problema.