Gradovi

DONACIJA VRIJEDNA 30.000 KM Klinički centar u Mostaru dobio opremu za borbu protiv korone

Ambasador Norveške u BiH Olav Rejnertsen donirao je Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru medicinsku opremu u vrijednosti od 30.000 KM.

DONACIJA VRIJEDNA 30.000 KM Klinički centar u Mostaru dobio opremu za borbu protiv korone
FOTO: SRNA

Drago mi je što je Norveška mogla da pruži brzu podršku BiH u ovoj teškoj i ozbiljnoj situaciji. Pandemija ne zna za granice i zbog toga je važno da se sve zemlje zajedno bore protiv ove pandemije – rekao je Rejnertsen prilikom jučerašnje posjete Mostaru.

Dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenta sa EKG-om, te 25 hiljada zaštitnih maski nabavio je i bolnici isporučio Razvojni program UN u BiH, saopšteno je iz norveške Ambasade.

Ambasadora Rejnertsena u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici primio je pomoćnik direktora Ivan Ćavar koji se zahvalio za vrijednu donaciju.

– Ovo je donacija koja nam mnogo znači s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju u vezi sa pandemijom kovida 19 i na tešku finansijsku situaciju u kojoj se svi nalazimo – rekao je Ćavar.

Vlada Norveške do sada je izdvojila oko 1,3 miliona KM za podršku borbi protiv pandemije virusa korona u BiH.

Tom podrškom u proteklih nekoliko mjeseci, između ostalog, finansirana je nabavka zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i za institucije u nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te nabavka EKG uređaja za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje Republike Srpske.

Vlada Norveška obezbijedila je sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u BiH.

Donirana oprema nabavljena je na osnovu sporazuma o odgovoru na pandemiju kovida 19 koji su popisali Ambasada Norveške u BiH i UNDP u martu.