Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DOŠLO OD NEKADAŠNJIH SAVEZNIKA Patrijarh Irinej: Dani bombardovanja najtragičniji u srpskoj istoriji

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Nišu da su dani kada je bombardovana Savezna Republika Jugoslavija najtragičniji u srpskoj istoriji kada su svjetski moćnici udarili na narod koji je čitavu istoriju proveo u stradanju.

Patrijarh Irinej je na državnoj ceremnoji obilježavanja 20 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije u Nišu istakao da su zvuci sirena i detonacije ubitačnih oruđa i danas prisutni u ovom narodu.

– To su najtragičniji dani u našoj istoriji, dani za koje bismo željeli da se nikada više ne ponove, ne samo našem narodu, nego nigdje u svijetu – rekao je patrijar Irinej.

On je dodao da se srpski narod i danas pita odakle taj izvor mržnje da uništi ljudsko biće, ono što je najvrednije, sa jasnim ciljem i adskim paklenim planovimna.

– Mi smo u svojoj istoriji imali mnogo teških i tužnih trenutaka, ali čini mi se da su ovo bili najtragičniji, još gore jer su došli od naših nekadašnjih saveznika – istakao je srpski patrijarh i dodao da su to bile najmoćnije zemlje Evrope i Amerika.

Prema njegovim riječima, srpski narod je oklevetan, pa se sa mržnjom podigao svijet i ustremio na narod od svega nekoliko miliona.

– Tolika sila prema jednom malom narodu. Nanijeli su nam velika zla, porušili su nam fabrike, puteve, željeznice, nisu ni bolnice poštedjeli, ni malenu djecu. To je nešto čemu se samo Đavo može radovati – istakao je patrijarh Irinej.

On je poželio da im “Bog sudi po pravdi svojoj, jer je poznato da zlo dobro neće donijeti”.

– Prepustimo onome koji sudi po pravdi i istini da svakome da ono što je zaslužio. Nama ostaje da prigrlimo svoju otadžbinu, da se sjedinimo, jer je naša snaga samo u jedinstvu. Nama je najpotrebnije da budemo sjedinjeni u dobru – rekao je patrijarh Irinej.

On je naglasio da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja i da nikome ne smije biti poklonjena, već se mora braniti svim dopuštenim sredstvima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO