Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DOŠLO VRIJEME ZA SMJENU GENERACIJA Mladi žele veći prostor na političkoj sceni

Politika
Autor:

Sve veći broj mladih osoba u Srpskoj ulazi u politiku s ciljem da kroz političko djelovanje obezbijede bolji život za sebe i svoju porodicu, ali i da budu dio društvenih promjena, te da rade na izgradnji pravednog institucionalnog sistema i pravne države!

Omladinski funkcioneri iz najistaknutijih političkih partija u RS u razgovoru za Srpskainfo kažu da je vrijeme za smjenu generacija na političkoj sceni, te da se mora dati veći prostor mladim ljudima za donošenje bitnih odluka u društvu. Koliko politiku smatraju bitnom za svoju dalju budućnost, dovoljno govori podatak da se mladi pridružuju političkim partijama već sa 18 godina, a neki i ranije.

Jedan od njih je i 26-godišnji Denis Šulić, predsjednik mladih SNSD i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS, koji je još kao srednjoškolac počeo da se bavi društvenim aktivizmom, a sa 18 godina postao je član političke partije u kojoj je i danas.

Na politiku prvenstveno gleda kao na društveni aktivizam, a svojim djelovanjem u stranci namjerava da radi na unaprijeđenju društva u cjelini.

– Već početkom srednje škole želio sam da budem društveno aktivan građanin svoje lokalne i mjesne zajednice, pa sam se aktivirao u političku organizaciju – kazao je Šulić.

On dodaje da se mladi trebaju što više politički aktivirati, kako bi se uključili u društvene tokove i donosili proaktivne i konkretne mjere u cilju unaprijeđenja života svih građana. Šulić dodaje da mladi sa svojim idejama i vizijama, ali i prodornim djelovanjem, već dovode do smjene generacija na političkoj sceni.

Slično mišljenje dijeli i 29-godišnji Stevan Salatić, rukovodilac sektora za politiku i medije SDS, koji je se društvenim aktivizmom bavi od svoje osamnaeste godine, kroz omladinski i nevladin sektor. Sa aktivnim političkim djelovanje počeo se baviti sa navršenih 27 godina jer smatra da “svaki građanin treba da se makar malo bavi politikom, ako ne želi da se ona bavi njime”.

– Rad na izgradnji pravne države i efikasnog rada institucija, te borba protiv svih vidova samovolje i autoritarizma pojedinih političkih aktera, motiv je zbog kojeg se vrijedi baviti javnim poslom. Očekujem da kroz politiku pomognem ostvarenju sveopštih društvenih promjena, izradnji pravednog institucionalnog sistema i poboljšanja kvaliteta života građana RS – istakao je Salatić.

On ističe da su posljednji izbori pokazali da građani traže smjenu generacija na političkoj sceni.

I 21-godišnji Stefan Gavrić predsjednik Savjeta mladih PDP, u politiku je ušao već sa osamnaest godina, kada je pristupio stranci u kojoj je danas. On ističe da je još od školskih dana nastojao da bude aktivan član društvene zajednice, i da radi nešto pozitivno i korisno.

– Smatram da političkim djelovanjem možemo uticati na mnogo odluka, pozitivnih i dobrih promjena, a one su nam definitivno potrebne. Mnogo toga još treba mijenjati i popravljati u našem društvu i državi da bismo jednog dana mogli reći da naši građani žive dobro – istakao je Gavrić.

On dodaje da je na svima nama, a posebno na mladima, da kreiramo te promjene i budemo njihova pokretačka snaga. Gavrić kaže da politika definitivno u velikoj mjeri utiče na živote svih nas. Osnovna prednost aktivnog učestovanja u političkom životu za Gavrića je mogućnost da direktno utičete na stvaranje nekih političkih odluka.

– Imate priliku da se borite za ono u što vjerujete i želite. To i jest moje jedino očekivanje od politike – da se zajedno sa drugima borim za bolje stanje u društvu i pozitivne promjene – ističe Gavrić.

I on smatra da je smjena generacija na političkoj sceni već u toku, jer pojedini političari odlaze u penziju ili se djelimično povlače.

– Istovremeno, mi mlađi ne čekamo da nam neko ponudi prostor i kaže: “E, sad ste vi na redu”. Dio prostora u politici pripada mladima i mi se ne libimo da taj prostor iskoristimo, te da se borimo da iskažemo svoje ideje i stavove i da radimo ono što mislimo da je ispravno i potrebno – navodi Gavrić.

Bolje učestvovati nego posmatrati

Dvadesetsedmogodišnji Borivoj Obradović, predsjednik Organizacije mladih DNS, u politici je od svoje 21 godine, a najveći motiv za to mu je bila želja da učestvuje u donošenju bitnih odluka, koje se tiču života u Srpskoj.

– Smatram da je mnogo produktivnije da učestvuješ, nego da samo posmatraš – kaže Obradović.

On dodaje da ima veća očekivanja od sebe u politici, nego od same politike. Obradović vjeruje da je “goli interes u politici dostigao kritičnu tačku” i da se moraju desiti promjene u smislu smjene novih i starih političara.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO