Politika

"DOVOLJNO ZA JEDNU CIJELU KOVID BOLNICU" U Srbiju stigla medicinska oprema iz UAE vrijedna više miliona evra

U Srbiju je danas stigla medicinska oprema iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) vrijedna više miliona evra kao lična pomoć šeika Muhameda bin Zajed el Nahjana.

"DOVOLJNO ZA JEDNU CIJELU KOVID BOLNICU" U Srbiju stigla medicinska oprema iz UAE vrijedna više miliona evra
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dočekao ovu pomoć na vojnom aerodromu Batajnica kod Beograda, rekao je da je ova medicinska oprema dovoljna za jednu cijelu kovid bolnicu.

– Stiglo je mnogo najkvalitetnijih mašina. Jedna magnetna rezonanca sama teška je 14 tona. To su sprave od milion evra. Slajsni skener, pokretni slajsni skener, rendgen aparati, respiratori kako obični, tako i “haj-flou”. Poslali su i 30.000 skafandera, pa do svakakve vrste potrošne robe – rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da ova pomoć Srbiju ne košta ni dinara jer je čak i prevoz organizovao, kako je rekao, veliki prijatelj Srbije iz UAE, šeik Muhamed, te podsjetio da je ovo drugi avion sa medicinskom opremom koji je stigao iz Emirata.

– Ovo nismo ničim zaslužili osim prijateljstva koje imamo sa njim. Ovo je dovoljno za opremu za jednu kovid bolnicu – rekao je Vučić, navodeći da će ova oprema biti podijeljena bolnicama i kliničkim centrima širom Srbije, gdje bude najpotrebnije.

Vučić je najavio da će novi kontingent “Fajzerovih” vakcina u Srbiju stići 4. januara, a zatim i 11. januara.

On je naveo da je premijer Srbije Ana Brnabić primila “Fajzerovu” vakcinu, da će on neku drugu koju odobri Agencija za lekove Srbije, a predsjednik Skupštine Srbije neku treću kako bi pokazali da su sve vakcine dobre.

Upitan koju vakcinu čeka, Vučić je rekao da ne čeka nijednu, već da je dogovor bio da predstavnici vlasti prime različite kako bi pokazali građanima da su sve vakcine dobre, da su zdravstvene vlasti odobrile prave vakcine i da motivišu građane da se i oni vakcinišu, prenijeli su beogradski mediji.

Otpravnik poslova Ambasade UAE u Beogradu istakao je da je oprema stigla kao pomoć i podrška prijateljskoj Srbiji da prevaziđe krizu izazvanu virusom korona.

Današnjim letom, kao donacija UAE, dopremljena je magnetna rezonanca, CT skeneri – jedan 64-slajsni i tri mobilna, te nekoliko mobilnih rendgena, kao i 55 respiratora.

Tu je i 100 kreveta za intenzivnu njegu, tri “haj-flou” respiratora, četiri EKG aparata, tri ultrazvučna aparata, 200 infuzionih pumpi, 200 kiseonik koncentratora od osam litara i 3.200 mjerača protoka kiseonika za zid i bocu.

Prije šest dana, iz UAE stigli su i skafanderi raznih veličina, hirurške kapuljače, naočare, maske sa gumicom i tubusom, nazalne kanile, sterilne rukavice, mantili, viziri, tubusi i prekrivači.