Društvo

"DOŽIVJELI SMO VELIKI DOGAĐAJ" Otvoren kulturno administrativni centar "Patrijarh srpski Pavle" u Brčkom

U prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Brčko distrikta, velikog broja sveštenika Srpske pravoslavne crkve, predstavnika islamske i katoličke vjere i velikog broja građana danas je u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Brčkom svečano otvoren Kulturno-administrativni centar “Patrijarh srpski Pavle”.

"DOŽIVJELI SMO VELIKI DOGAĐAJ" Otvoren kulturno administrativni centar "Patrijarh srpski Pavle" u Brčkom
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Svečanim presjecanjem vrpce Kulturno-administrativni centar otvorili su Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske i Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog nakon čega je obavljen čin osvećenja.

Radujem se da smo danas u Brčkom doživjeli ovaj veliki događaj. Tu ćemo se okupljati čitave godine kada god bude neka kulturna manifestacija, kao što smo se danas sabrali. To treba da bude duh ovoga centra i mi ćemo to da njegujemo i da se trudimo da svi ljudi koje ovdje dođu budu dobrodošli – rekao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske rekla je da veličina imena koje nosi ovaj Kulturno-administrativni centar nalaže da njegova uloga bude velika i svenarodna i da je uvjerena da će to i biti.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Ponosna sam što sam kao predsjednik Vlade Republike Srpske u prethodnom mandatu doprinijela da zajedno sa Vladom obezbijedemo sredstva u iznosu od 500.000 KM koja su bila potrebna za završetak svih radova na ovom objektu. Važno je da se narod danas ovdje okupio i prepozno ulogu i značaj ovog objekta – rekla je Cvijanovićeva.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog istakao je da je veoma srećan i ponosan zbog činjenice da je Brčko dobilo Kulturno-administrativni centar pod okriljem Srpske pravoslavne crkve i što nosi naziv Patrijarha srpskog Pavla.

– Brčko je na putu da postane centar duhovnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve za područje Zvorničko-tuzlanske eparhije. SPC je kroz istoriju snažno doprinosila očuvanju našeg duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta i najmanje što možemo je da se na ovakav način odužujemo našoj Crkvi. U njoj i  danas vidimo jedno ogromno duhovo iskustvo i snažan moralni autoritet koji nam je uvijek od pomoći posebno u donošenju teških odluka- rekao je Milić.

Nebojša Draškić, protojerej stavrofor i starješina Hrama u Brčkom rekao je da će Kulturno-administrativni centar „Patrijarh srpski Pavle“ biti značajan za duhovni razvoj naroda i crkvene opštine ali i za kulturni razvoj cijelog grada i svih onih koji žive na prostoru Brčko distrikta.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Ovo je za nas zaista veliki dan. Mogu samo da kažem da nas je Patrijarh Pavle još jednom okupio i nadam se, i Bogu se molim, da nas sve češće okuplja u ovom centru da se duhovno prosvećujemo i kulturno uzdižemo – rekao je Draškić.

U veličanstvenom kulturno umjetničkom programu nastupio je hor “Srbadija” iz Bijeljine, a besjedu je održao akademik Matija Bećković.

Za duhovnu i materijalnu pomoć izgradnje kulturno administrativnog centra episkop zvorničko-tuzlanski Fotije dodijelio je odlikovanja Orden Kralja Dragutina, prepodobnog Teokista  predjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i uručio ga njegovom izaslaniku Radovanu Kovačeviću. Ovo odlikovanje dodeljeno je i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i gradonačelniku Brčkog Siniši Miliću.

Arhijerejskom pohvalnicom episkop Fotije odlikovao je bivše i sadašnje srpske poslanike Skupštine Brčko distrikta, privrednike i pojedince, a dodjeljene su i zahvalnice zaslužnim građanima i pojedincima.

Kulturno-administrativni centar raspolaže sa 2000 kvadratnih metara prostora u kome se nalazi amfitetar, škola ikonopisa, prostor za biblioteku, arhiv, sala za sastanke. Izgradnja je koštala 1,8 miliona KM a novac je obezbjeđen uz veliku pomoć Vlade RS, Vlade Brčko distrikta, graditelja i vjernog naroda.

Scroll Up