Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Doživotne kazne

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Otkrivanjem monstruoznog slučaja gdje je utvrđeno da je bivši ministar Nenad Suzić seksualno zlostavljao maloljetnu djevojčicu, pokazalo se još jednom da nam što prije trebaju strožije kazne za monstrume.

Policija i pravosuđe  su u ovom slučaju odradili dobar posao i pokazali kako se bori s predatorima, sada još ostaje da se izmjeni zakon i da se jednom za sva vremena pokaže tim osobama kao treba postupati s njima.

Susjedna Srbija je već na dobrom putu, jer je usvojila „Tijanin zakon“, prema kojem će se moći izreći doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela.

Upravo je to potrebno i nama, jer smo zadnjih godinu dana imali mnogo slučajeva u kojima su žrtve seksualnog nasilja bila djeca i do 15 godina starosti.

Do sada su se optuženi izvlačili najčešće sa malim kaznama, a suđenja bi trajala i po nekoliko godina.

U Republici Srpskoj zadnjih mjeseci imali smo slučajeve gdje su očevi imali seksualne odnose s maloljetnim kćerkama, gdje se vaspitači iz vrtića dopisuju sa maloljetnicima i traže da se one nage slikaju.

Zatim, tu je slučaj u Gradiški gdje su tri mladića iskoristila nemoćnu djevojku i objavili njene nage slike na društvenim mrežama, a uslijedio je slučaj koji je potresao cijelu regiju, gdje je uhapšen bivši ministar prosvjete i sadašnji profesor Suzić.

Prvi koji je u ovom slučaju reagovao kako treba jeste ministar za visoko obrazovanje Srđan Rajčević.

Čim je čuo za šta je osumnjičen Suzić odmah je zatražio od Univerziteta da on bude udaljen s posla. Međutim, sa Univerziteta je uslijedio drugačiji odgovor. Oni su rekli da će ga suspendovati tek ako mu se odredi pritvor, što se na kraju i desilo.

Pohvalno je što je jedan od ministara tako reagovao, sada nam je potrebna reakcija i ostalih ministara, poslanika i svih funkcionera da što prije izmjenimo zakone i usvojimo doživotne kazne za seksualne predatore.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO