Društvo

Dr Gligić o novom soju korone: Nova varijanta je dokaz da se virus i dalje aktivno bori za opstanak

Ne mora da znači da je dupli mutant, nova varijanta korona virusa, koju su izolovali naučnici u Indiji, opasniji od poznatih sojeva, kaže virusolog dr Ana Gligić.

Dr Gligić o novom soju korone: Nova varijanta je dokaz da se virus i dalje aktivno bori za opstanak
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, ona ističe da nove mutacije pokazuju da virus i dalje aktivno radi na svojoj adaptaciji na čovjeka i bori se za svoj opstanak, te da su razne varijante moguće.

– Virus se mijenja i mutira, jer ako to ne bi radio, ne bi ni opstao. Organizam čoveka u dodiru sa virusom pruža otpor i brani se. Većina ljudi se ni ne razboli, jer čovek nije njegov prirodni supstrat, a virus se protiv toga bori tako što mutira – kaže dr Gligić, pišu Novosti.

Pročitajte još

Ona kaže da se mutacije mogu dešavati na različitim mjestima na virusu, od čega direktno i zavisi koliko je opasan. Najopasnije su, kako kaže, promjene na šiljku.

– Ako ima više tačkastih promena na virusu može doći do njihove akumulacije, odnosno spajanja. Stoga, što je više tačkastih promjena veća je i mutacija. Zavisno od mjesta na kom su mutacije zavisi i ponašanje virusa. Mutacije mogu biti na nekom nevažnom mjestu, pa da nemaju nikakvog uticaja na promenu virusa. Međutim, mogu biti i na ključnom mjestu koji utiče na prodor virusa u ćelije te to može uticati da virus postane prenošljiviji – kaže dr Gligić i dodaje da je Indija, inače, zbog klime i spoljašnjih faktota, endemsko područje svih mogućih virusa.

Podsjetimo, naučnici u Indiji, iz uzoraka prikupljenih u toj zemlji, otkrili su novu varijantu korona virusa koja je nazvana “dupli mutant”.

Zvaničnici, kako piše britanski Bi Bi Si, proveravaju da li je varijanta, gdje se dvije mutacije udružuju u isti virus, možda zaraznija od ostalih i da li je kod ove varijante eventualno manja efikasnost vakcina.