Društvo

Dr Gligić o vakcinaciji dojilja “Mi jako kratko vrijeme živimo sa virusom korona”

Virusolog dr Ana Gligić kaže da je pasivna imunizacija, odnosno prenošenje antitijela sa majke na dijete putem mlijeka, poznata od davnina, te se stoga svim porodiljama savjetuje dojenje.

Dr Gligić o vakcinaciji dojilja “Mi jako kratko vrijeme živimo sa virusom korona”
FOTO: RTS/YOUTUBE/SCRENSHOT

Međutim, kada je u pitanju vakcinacija dojilja protiv korona virusa, dr Gligić kaže da je potrebno da prođe još vremena kako bi bili sigurni da je to bezbjedno i za majku i za dijete.

Pročitajte još

– Beba putem mlijeka dobija majčina antitijela i zaštićena je dok ne razvije svoj imuni sistem koji može sam da stvara antitijela. Što se korona virusa tiče, mi jako kratko vrijeme živimo s njim. Proći će još puno vremena dok se ne donesu ispravni zaključci – kaže dr Gligić koja smatra da bi vakcina kineskog proizvođača “Sinofarm” potencijalno mogla biti najbezbjednija za dojilje i bebe jer je, kako kaže, najprirodnija.

Inače, najnovija studija u Izraelu je pokazala da su u mlijeku dojilja, šest nedjelja nakon što su primile vakcinu protiv korona virusa, pronađene značajne količine antitijela. S obzirom da ni vakcinisane majke ni djeca, koja su uzimala majčino mlijeko, nisu imale nikakve značajne negativne reakcije, istraživanje upućuje na zaključak da bi ovo potencijalno mogao da bude dobar vid zaštite novorođenčadi od korona virusa, posebno od novih sojeva koji mogu opasniji po mališane, piše Kurir.