Društvo

DR KON O SITUACIJI SA KORONOM "Sto studenata polagalo ispit u istoj prostoriji, tu je vjerovatno došlo do zaražavanja"

Dr Kon rekao je jutros da su imali jednu kritičnu situaciju sa jednim ispitom, gdje je bilo 100 studenata u prostoriji.

DR KON O SITUACIJI SA KORONOM "Sto studenata polagalo ispit u istoj prostoriji, tu je vjerovatno došlo do zaražavanja"
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

-Znamo kolika su ograničenja. Imamo informacije da je vjerovatno na tom mjestu došlo do zaražavanja rekao je on.

Pored veselja, srednje škole su problem za širenje korona virusa, koje pohađa oko 300.000 učenika. Mlađa djeca se uzdržavaju, starija slabije.

Gostujući na TV Pink, on je rekao da je realno očekivanje da će novih mjera biti kada zahladni, zavisi od toga gdje će i da li će broj novooboljelih da raste.

– Mi nemamo definisano šta će biti ako dođe do eksplozije veselja i slava. Molimo ljude da shvate da ulazimo u sezonu kada je to opasno – naglasio je dr Kon.

Dodaje da je u oktobru vrlo bitno, naročito za zdravstvene radnike, koji moraju biti svesni da će možda opet biti u kovid bolnicama, da se uradi sve što je moguće da se jul ne ponovi.

– Vrijeme nije stalo, slave i praznici dolaze, a virus ne odlazi. Mi do prije deset godina nismo imali zakon o vanrednim situacijama, a on sada postoji. Krizni štab usmjerava i daje rješenja, ali Zakon svuda funkcioniše, osim u slučaju pandemije. Bez vanrednog stanja, nikakva kontrola ne može da se obezbedi u samoizolaciji – rekao je on.

Trampovi planovi za vakcinu nisu realni

Tramp je najavio 100 miliona vakcina, ali dr Kon kaže da to nije realno, prenosi Telegraf.

– To bi bilo samo da apsolutno svi hoće da je prime i da su one odmah dostupne. To se u serijama sprovodi, ne može odjednom. To je i tehnički nizvodljivo. Velika je to zemlja, moglo bi da se zamisli da je moguće, ali samo ako bi sve išlo kako je Tramp zamislio. Prvo i osnovno je da je vakcina bezbedna, efikasna i efektivna – zaključio je on