Društvo

DR KON ZABRINUT "Ako budemo imali više od 100 umrlih dnevno, to znači samo jedno ZA BROJ ZARAŽENIH"

Ako dođe do trocifrenog broja umrlih tada će doći do pada broja zaraženih, izjavio je epidemiolog i čan Kriznog štava Predrag Kon.

DR KON ZABRINUT "Ako budemo imali više od 100 umrlih dnevno, to znači samo jedno ZA BROJ ZARAŽENIH"
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

On je u jutarnjem programu na televiziji Pink objasnio ovaj “paradoks” kako ga je ona nazvao.

Kon je rekao da smrt dolazi poslije tri ili četiri nedjelje, a do tada se situacija kod nas možda i popravi kada je broj zaraženih u pitanju.

Pročitajte još

– Mi možemo da očekujemo da ove mjere koje se sprovode da daju rezultate u naredne dvije nedjelje. Ali brojevi su i dalje veoma visoki pa će tek tamo u decembru doći do poboljšanja. U decembru ćemo vidjeti i to poboljšanje i u brojkama, ali smrtnost će možda biti veća – rekao je dr Kon.

Kada je u pitanju opterećenost medicinskog osoblja, Kon je rekao da je najveći teret pao na njih, ali da nema druge čak ako “po 100 pacijenata spadne da ih liječe dva doktora – radiće to”. On se osvrnuo i na nove medicinske centre koji se užurbano grade po srbiji i naglasio da će to obezbijediti dodatne prostorne kapacitete, ali da će medicinsko osoblje i dalje biti pod velikim pritiskom.

Kon je objasnio ovo dramatično povećanje brojki zbog nepoštovanja mjera zbog nepovjerenja.

– Racionalni strah izaziva oprez i stoga poštovanje maske. Kada bi svi nosili maske, bar 95 odsto, mogli bismo da živimo normalno i da ne pričamo o zatvranju. Kada se nose maske nešto preko 60 odsto, onda imamo ovakvu situaciju. Kada se širi iracionalni strah, onda kreće panika što je loše. Sada je bitno da se kaže istina, da se istina širi. Ne kroz bombastične naslove kojima se stvara utisak da se podstiče panika – rekao je on i dodao da je “nagli uspon koji mi doživljavamo posljedica nevjerovanja u virus”.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Vakcinacija veoma složen proces

Na pitanje da li je moguće da će i sa vakcinaciom protv kovida ova situacija biti riješena tek za dvije godine, dr Kon je rekao da je kolektivna imunizacija veoma složen proces.

– U odnosu na mogućnost da se vakciniše svu populaciju, ne znam po kojim parametrima je to rečeno. Takva kolektivna vakcinacija se sprovodi sukcesivno jer će pristizati u delovima. Takođe je velika i logistika da se sve to sprovede. Vakcinu će prvo primiti prioritetne grupe pa tek onda oni koji žele sami – rekao je epidemiolog.

On je dalje objasnio da one koji već imaju antitijela to u principu štit protiv korone kao i vakcina, ali da mogu biti vakcinisani pošto se prilikom kolektivne vakcinacije, kada za to dođe vrijeme, neće provjerovati ko ima antitijela a ko ne.

Vrtići ostaju u funkciji

Kon je još jednom za zabriute roditelje potvrdio da djeca uzrasta do destak godina rijetko oboljevaju od težih oblika kovida i rijetko su prenosioci virusa.

– Veoma rijetko oboljevaju od teže bolesti i retko su prenosioci. Ovo su naučni podaci zato su osnovci u nižim razredima ostavljeni u školi. Prošle nedjelje ste imali u svim beogradskim vrtićima 14 djece zaraženih. Zamislite za cijeli Beograd za nedjelju dana ima samo 14 zaražene djece. Iz toga je potpuno jasno da to nisu mesta zaražavanja. Vrtići će ostati u funkciji i dalje. Ukoliko roditelj radi od kuće, preporučuje se da onda dijete ostane kod kuće – rekao je Kon.