Društvo

Dr Milićević o IMUNIZACIJI MALIŠANA: Djeci to još nije neophodno, vakcina se mora još testirati

Pedijatar dr Saša Milićević objasnio je da broj djece oboljele od korona virusa jeste povećan, ali da vakcinacija djece u ovom trenutku nije neophodna, jer djeca nemaju težu kliničku sliku.

Dr Milićević o IMUNIZACIJI MALIŠANA: Djeci to još nije neophodno, vakcina se mora još testirati
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Pročitajte još

– U ovom trenutku smatram da vakcinacija djece nije potrebna, jer dolaze na pregled sa blagom kliničkom slikom, povećanom temperaturom ili curenjem nosa. Težih kliničkih slika za sada nismo imali, ili ih bude veoma rijetko da dijete ima upalu pluća. Ako bi se desilo da dođe do masovne pojave težih kliničkih slika, onda bi vakcinacija djece bila neophodna – rekao je dr Milićević reagujući na najave američkih i britanskih medija da bi do jeseni već moglo da se počne sa vakcinacijom djece od 12 do 16 godina.

Dr Milićević je naglasio da se djeca više zaražavaju zbog mutiranog virusa koji se prilagodio i njihovim receptorima, piše Kurir.

– Virus je pokazao da je nepredvidiv i nadamo se da djeca neće biti na većem udaru. Slažem se da treba usmjeriti ispitivanja vakcina u tom pravcu prije nego što se daju djeci. Kada bi došlo do obavezne vakcinacije to bi značilo da su djeca postala veoma ugrožena – zaključuje on.

Prihvati notifikacije