Društvo

Dr Ostojić iznijela zabrinjavajuće podatke: Od pojave britanskog soja, imamo mnogo više zaražene djece i tinejdžera sa upalom pluća

Posljednji talas epidemije korona virusa u Srbiji više pogađa djecu posebno od kada se širi britanski soj koji je i zarazniji, rekla je rukovodilac Dječije klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić.

Dr Ostojić iznijela zabrinjavajuće podatke: Od pojave britanskog soja, imamo mnogo više zaražene djece i tinejdžera sa upalom pluća
FOTO: PRVA TV/SCREENSHOT

Posljednji talas korona virusa u našoj zemlji više pogađa i djecu koja su do sada bila su bila najača karika, rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku doktorka Ostojić.

– Kako raste broj oboljelih, posebno od kada se širi britanski soj koji je zarazniji, raste i broj oboljele djece – rekla je doktorka Ostojić.

U Dječijoj klinici KBC “Dr Dragiša Mišović” od jutros su imali prijem 17 djece sa desetak pratilaca, što je nešto manje nego za vikend koji je i inače mirniji, ali i u odnosu na prethodnu nedjelju.

– Djeca su stabilno i nisu na kiseoničkoj terapiji. Posljednjih nedjelja veći je broj oboljele djece nego prije mjesec dana – istakla je doktorka.

Pročitajte još

Oko polovina djece na liječenju su iz Beograda dok je polovina iz drugih dijelova Srbije. Kada je riječ o starosnoj strukturi i ona je raznolika, piše Telegraf.

– Imamo od beba koje su na opservaciji jer su im majke bile pozitivne do djece od 17 godina. Upravo kod tih starijih tinejdžera je i najteža klinička slika jer često, kao i odrasli, imaju obostranu upalu pluća. Ipak, oni odlično reaguju na terapiju – istakla je rukovodilac Dječije klinike KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Prema riječima doktorke Ostojić bilo je dosta dece sa hroničnim bolestima ali nije primijećeno da oni imaju težu kliničku sliku. Kod najmlađe djece je najmanja transmisija virusa.

– Vrtići su mjesta koja djeluju najsigurnija i rijetka je transmisija jer ta djeca virus ako dobiju obično ga donose iz kuće – rekla je doktorka Ostojić.

Kda je riječ o starijoj djeci doktorka kaže da se u ovom trenutku treba primiriti, bez treninga i drugih vannastavnih aktivnosti.

– Mi smo na kraju sezone respiratornih infekcija, ali kreću alergije. Razlike nema veće između korone i drugih respiratornih infekcija dok kod alergija najčešće nema temperatura – objasnila je doktorka Ostojić.

U Dječijoj klinici KBC “Dr Dragiša Mišović” od početka epidemije bilo je preko 750 prijema djece i više od 1.500 ambulantnih pregleda.

Prihvati notifikacije