Društvo

Dr Šekler o Fajzerovom lijeku: Njegova uspješnost će se znati tek nakon primjene u kovid bolnicama

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da će se rezultati novog lijeka protiv korona virusa, koji proizvodi kompanija Fajzer, vidjeti tek nakon što on počne da se primenjuje na pacijentima u kovid bolnicama i da su ti podaci "najvredniji".

Dr Šekler o Fajzerovom lijeku: Njegova uspješnost će se znati tek nakon primjene u kovid bolnicama
FOTO: JUTJUB/RAS SRBIJA

Klinička ispitivanja, koliko god da se rade, ipak su na neki način kontrolisana, odnosno pod nekim mjerama praćenja kontrole i nikada to nije idealno, kao što je to kada primenjujete u bolnici. Nadam se u svakom slučaju da ne mogu da se razlikuju podaci koje je deklarisao proizvodjač mnogo u odnosu na praktične rezultate – rekao je Šekler za Radio-televiziju Srbije.

Kada je u pitanju sporni lek Ivermektin, Šekler je istakao da to nije samo stočni lijek, već da se on primjenjuje i kod ljudi i kod životinja, poput penicilina i streptomicina.

Pročitajte još

– Ivermektin se ispituje u kliničkim studijama u mnogo zemalja sveta i obezbedio je svoju primjenu u protokolima izmedju ostalog i u Severnoj Makedoniji, Slovačkoj, Češkoj, u Americi postoje bolnice gdje se on primjenjuje, Francuskoj, Holandiji, Italiji. Znači gdje se primenjuje u kliničkim studijama koje pokušavaju da dokažu da vide da li tu ima nekog dejstva ili ne – kazao je Šekler.

Virusolog je naglasio da je mišljenja da bi Ministarstvo zdavlja Srbije trebalo da se raspita kod Ministarstva Severne Makedonije i da se pogledaju podaci do kojih su oni došli.

– Ne volim da se Ivermektin pretvori u jednu svojevrsnu motku kojom treba da se udara po protivnicima vakcinacije. Čovjek koji je prvi pokazao na mogućnost da možda u Ivermektinu postoji neko korisno dejstvo protiv kovid infekcija je (američki ljekar intenzivne njege) Pjer Kori, a prvo što je izjavio je da Ivermektin nije zamjena za vakcinu. Molim vas vakcinišite se – rekao je Šekler.

Šekler je istakao da je početkom godine testirao Ivermektin u laboratorijskim uslovima na veštačkim ćelijama i zaraženim životinjama, ali da nije bilo rezultata.

Prihvati notifikacije