Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DRAGI PORUČIO “Trošite više ako želite da Evropska centralna banka podigne kamate”

Svijet
Autor:

Foto: Ronald Wittek/EPA

Vlade zemalja članica evrozone mogu da pomognu Evropskoj centralnoj banci (ECB) da što prije podigne kamatne stope ako “odriješe svoje državne kese” kako bi podržale ekonomiju, izjavio je danas predsjednik ECB Mario Dragi.

– Aktivnija fiskalna politika u evrozoni omogućila bi nam da brže prilagodimo naše mjere, za koje znamo da imaju štetne efekte na određene sektore društva – rekao je Dragi na jednom događaju u Milanu, a prenosi agencija Rojters.

Komentari Dragi, koji krajem ovog mjeseca odlazi sa funkcije predsjednika centralne banke, vjerovatno su reagovanje na nedavne kritike upućene na račun ultralabave politike ECB iz bogatih zemalja, poput Njemačke, gdje vlada i dalje bilježi budžetski suficit uprkos stagniranju ekonomije, ocjenjuje britanska agencija.

ECB se suočila sa najžešćim javnim kritikama u posljednjih nekoliko godina, nakon što je Dragi prošlog mjeseca najavio ponovno pokretanje ECB programa otkupa obveznica, uprkos protivljenju više od jedne trećine članova Upravnog savjeta te institucije.

Dragi je, takođe, danas stao u odbranu ECB uloge u grčkoj dužničkoj krizi iz 2015. godine, kada je ta institucija zamrzla kreditnu liniju za banke u toj zemlji – primoravši vladu da uvede kontrolu kapitala.

– ECB je delovala u granicama svog mandata. Na kraju krajeva, to je bio pristup koji je funkcionisao i za Grčku i za Evropu, iako je cijena koju je platio grčki narod bila visoka – rekao je Dragi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO