Svijet

DRAMA U BOLNICI Žena umrla od korone, njen suprug pokušavao da natjera bolnicu da je liječe ivermektinom

Tamara Drok (47), nastavnica iz mjesta u blizini Palm Biča na Floridi, preminula je u petak od komplikacija izazvanih korona virusom poslije 12 nedjelja provedenih u bolnici, prenosi Palm Beach Post.

DRAMA U BOLNICI Žena umrla od korone, njen suprug pokušavao da natjera bolnicu da je liječe ivermektinom
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Njen suprug, Rajan Drok, prošlog mjeseca je tužio bolnicu kako bi natjerao doktore da joj daju ivermektin, lijek koji se koristi u veterinarskoj medicini za liječenje parazitskih bolesti kod goveda, a koji preporučuju mahom antivakseri uprkos tome što ima malo dokaza o njegovim prednostima.

Okružni sudija Džejms Nut odbacio je Rajanovu tužbu, tvrdeći da bi dopuštanje sudijama da diktiraju liječenje ljekarima predstavljalo opasan presedan.

Nakon presude sudije, Rajan Drok je pokušao da postigne dogovor sa bolnicom da njegovu ženu liječe ivermektinom. Jedan doktor je pristao da to uradi, ali je porodični advokat rekao da je “doza bila previše mala”.

Pročitajte još

Drok je okrivio bolnicu za smrt supruge Tamare i obećao da će nastaviti sa slučajem.

– Nadam se da će nazvati zakon po njoj, kako niko ne bi morao da prolazi kroz isto – rekao je Drok.

On je dodao da, da je njegova supruga izašla iz bolnice, mogla je da dobije lijek.

– Ne znamo da li bi joj lijek spasio život, ali mogao je. Možda ne bi uradio ništa, ali mi nastavljamo sa slučajem striktno iz pravne perspektive. Svaka osoba na Floridi ima ustavno pravo da bira šta da radi sa svojim sopstvenim tijelom – zaključio je suprug preminule Tamare.

Tamara je iza sebe ostavila supruga i dvoje djece.

Postoji još nekoliko sličnih slučajeva širom SAD u kojima je pokušano da se bolnice nateraju da koriste ivermektin, koji nije odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) jer nije pokazao obećavajuće rezultate u pretkliničkim ispitivanjima.

Uprkos tome, u brojnim grupama na društvenim mrežama ivermektin se hvali kao “čudesan lijek”, a ljudi, uglavnom antivakseri koji ne žele da prime postojeće vakcine protiv korona virusa, bez problema ga uzimaju.

Independent piše da postoje i bezbrojne objave u konzervativnim Fejsbuk grupama i drugim onlajn prostorima u SAD, delimično vođeni pro-Trampovim telemedicinskim servisom koji prodaje recepte za ivermektin, u kojima je ivermektin pozdravljen kao čudotvoran lijek i gde se savjetuje pratiocima da urade sve što mogu da ga dobiju.

Nastala gužva je stvorila nestašicu pilula ivermektina za ljude, što je navelo neke vjernike da pročešljaju veterinarske prodavnice u potrazi za aromatizovanom ivermektinskom pastom koja se koristi za liječenje infekcija parazita kod konja.

U odvojenom slučaju, doktor u Hjustonu, Teksasu, suspendovan je u petak jer je navodno tvitnuo “opasne dezinformacije” o efikasnosti ivermektina protiv kovida-19.

Prihvati notifikacije