Sport

KAKAV PREOKRET Pešićeva Barselona se vratila iz minus 17 i u posljednjoj sekundi osvojila Kup

Barselona je odbranila Kup Kralja u Španiji! Nakon velike drame i produžetka savladali su Real 94:93 i to nakon što su se vratili iz minus 17 u finišu treće četvrtine. Sjajnu partiju je pružio Tomas Ertel, a četa Svetislava Pešića je praktično dva puta umalo izgubila meč.

KAKAV PREOKRET Pešićeva Barselona se vratila iz minus 17 i u posljednjoj sekundi osvojila Kup
Foto EPA/Jim Hollander

Kakvo finale su odigrali Real Madrid i Barselona. Nakon izjednačene dvije četvrtine „Kraljevski klub“ je u trećoj četvrtini stekao veliku prednost i imao je u 28.minutu plus 17(58:41). Činilo se da će Real lako do trofeja nakon serije 29:8 koju je napravio na kraju druge i početku treće četvrtine.

A onda je uslijedio nevjerovatan preokret u posljednjoj četvrtini. Barselona se nije predavala, predvođena sjajnim Tomasom Ertelom za samo tri minuta je došla do prednosti. Napravili su Katalonci seriju 17:0 i prešli u vođstvo 63:61. Imala je četa Svetislava Pešića napad za pobjedu pri rezultatu 76:73 ali su Pengos i Hanga promašili pa je Real dobio napad. U njemu je prvo Ljulj promašio za tri poena, ali je lopta došla do Kampaca koji je fauliran takođe na šutu za tri poena. Pogodio je dva, treće promašio pa se ušlo u dramatičan finiš.

Košarkaš Barselone Viktor Klaver je uhvatio skok pa je fauliran ali je pogodio samo jedno bacanje za 77:75. I onda u posljednjoj sekundi Serhio Ljulj pogodio šut za produžetak 77:77.

Nastavak je počeo trojkom Klavera, ali je Ljulj nastavio da pogađa. Igralo se koš za koš a onda nova drama. Pri rezultatu 92:87, Real je napravo seriju 6:0 a na kraju nevjerovatna greška sudija.

Pri rezultatu 92:90 Singlton je išao prema košu kad ga je Rendolf udario po glavi a sudije nisu svirale očigledan koš, pa je Real prešao u vođstvo 93:92 nakon što je Kerlon dao dva poena i dodatno bacanje.

Barseloni su ostale četiri sekunde za napad. Tomić je krenuo prema košu lopta je dirala tablu i nakon toga je blokiran pa su sudije priznale koš. Ljulj je zatim zamalo sa pola terena pogodio obruč i donio trijumf Realu.

Ertel je imao 22 poena u pobjedničkom timu a Viktor Klaver je dodao 15. Na drugoj strani Fakundo Kampaco je imao 19 poena.