Svijet

DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPOLA Kriminalne grupe bi mogle zloupotrijebiti kampanju vakcinacije protiv korone

Šef Evropola Katerin de Bol upozorila je da će organizovani kriminal sada pokušati da iskoristi kampanju vakcinacije protiv kovida 19 za prevaru sa vakcinama.

DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPOLA Kriminalne grupe bi mogle zloupotrijebiti kampanju vakcinacije protiv korone
FOTO: STEPHEN BRASHEAR/EPA

Već smo uputili upozorenje državama članicama pozivajući ih da budu veoma oprezne. Postoji stvarni rizik da kriminalne grupe pokušavaju da iskoriste potrebu za vakcinom za svoje kriminalne radnje – rekla je De Boleova, bivši šef belgijske savezne policije.

Prevara može imati jedan od dva oblika – ili se vakcine naručuju i plaćaju, a zatim nikada ne isporučuju, ili su u ponudi lažne vakcine.

Pročitajte još

Prevoz jedne vakcine koja je trenutno odobrena za upotrebu u EU strogo je naručen i obavlja se pod najvećim mjerama bezbjednosti, pa će se kriminalci njih teško dočepati, ali to ih neće spriječiti da pokušaju.

U međuvremenu, na internetu, odnosno društvenim mrežama već su se pojavile vakcine na prodaju.

Ako je prevara samo u tome da vakcina nije isporučena, onda je šteta samo finansijska, međutim ako se prodaju lažne vakcine situacija je opasnija.

– Ako postanete žrtva ove prevare, onda se tu mogu javiti ozbiljne zdravstvene posljedice – rekla je De Boleova.

List podsjeća da su u vrijeme prve blokade lopovi krijumčarili maske, a De Boleova je istakla da sada postoji velika opasnost sa vakcinom.

– Evropol pokušava da identifikuje sva potencijalna žarišta gdje postoji posebno velika opasnost od prevera i onda upozori nacionalne vlasti. U okviru EU postoji saradnja policija radi zaštite transporta i saobraćaja – rekla je ona.

Evropol je agencija EU za provođenje zakona koja pomaže državama članicama EU u borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu