Svijet

DRAMATIČNO ZBOG POPLAVA Pod vodom putevi, ugrožene kuće, a NAJGORE SE OČEKUJE DANAS

Stanje na vrgoračkom području, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jutros je i dalje dramatično zbog poplava do kojih je došlo usljed obilnih padavina proteklih dana.

DRAMATIČNO ZBOG POPLAVA Pod vodom putevi, ugrožene kuće, a NAJGORE SE OČEKUJE DANAS
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Pod vodom su putevi, ugrožene su i kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velikih količina kiše sliva i voda iz izvora Žiljina, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izaći samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima Hrvatske gorske službe spašavanja.

Najgora situacija je u selu Kokorići gdje je odsječeno 26 domaćinstava.

Kako je izjavila Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda najgore se očekuje danas, kada nivo vode poraste još za metar.

Iz Hrvatskih voda objašnjavaju da je uzrok poplava ekstremna količina padavina koja je pala u proteklih sedam dana na području Dalmatinske zagore.

U prosjeku se radi o više od 200 mm, a lokalno i puno više. Na mjernoj stanici Rašćane kod Vrgorca juče je izmjereno čak 485 mm kiše po metru kvadratnom.

Prema pisanju hrvatskog portala Index, u Vrgorcu je samo u posljednja 24 sata palo novih 38 litara kiše po kvadratnom metru, čime se ukupna količina oborina od početka mjeseca popela na ekstremnih 463 litara.

Jutrošnje stanje opisao je čelni čovjek HGŠ-a Stanice Makarske, Fodor Kukavica, koji kaže da u pravcu Višice ima do metar i do sela se može samo čamcima.

Jedna kuća je, kazao je, pod vodom oko šest metara.

– Panike među stanovništvom nema, ali biće ogromna šteta na kućama – kazao je Kukavica za lokalni portal Dalmacija Danas.

Zbog obilnih kiša ugrožene su kuće i u Pločama. U više naselja voda opasno prijeti. Gradonačelnik Mišo Krstičević naveo je kako polje Jezero trpi nemale štete usljed poplava uzrokovanih velikom količinom padavina proteklih dana.

Gotovo 30 porodica je odsječeno, a u deset kuća je ušla voda.