Kolumne

Draško

Znate li koliko je Banjalučanima važna tema sistematizacije radnih mjesta u Gradskoj upravi? Možda koliko poledica u Kanadi ili zimsko kupanje u Grčkoj.

Draško
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako je to tema na kojoj banjalučki SNSD planira da „tuče“ Draška Stanivukovića, bolje je da su nastavili s tihovanjem, koje traje još od izborne noći.

Takođe, ako je smanjenje odjeljenja, nekoliko automobila ili plata u Gradskoj upravi i objava gdje je ko diplomirao Stanivukovićev način da razvija Banjaluku, bilo bi bolje da se ugrizao za jezik. Da, nije to beskorisno, ali takav nivo odluka možda bi preporodio Šekoviće. Banjaluka ih neće ni osjetiti. Čekamo budžet, infrastrukturu, a naročito bitku s „lisicama koje obilaze oko kokošinjca“.

Sam je kriv što javnost od njega traži da za mjesec dana uradi sve što je obećao, jer je nametnuo takav tempo da niko ne očekuje odmor, pauzu.

Pročitajte još

Ukratko, od obje strane tražimo više, jer su sada i jedni i drugi vlast. To naročito važi za gradonačelnika, jer je on novi, jer su sve oči uprte u njega, jer je sam sve reflektore okrenuo ka sebi, stvarajući kult još jedne političke ličnosti u Srpskoj. Neočišćen snijeg realno nije njegova krivica, ali je postala onog trenutka kada se sam slikao u grtalici. Njegova funkcija nije čuvar ćirilice, ali je postala kada je to sam izgovorio. LGBT populacija nije bila u njegovoj agendi, ali je postala onog časa kada je poručio da neće biti gej parade. Sada mora da ide do kraja, a to može da znači blato iz koga se teško izlazi.

Banjaluka više nema opoziciju, a svi se ponašaju kao da su opozicija. Partije okupljene oko SNSD imaju skupštinsku većinu, predsjednika Skupštine, biraće zamjenika gradonačelnika, a glume ucviljeno derište. Mada SNSD kadrovski ima najjači gradski odbor u Srpskoj, spali su na to da preletače iz DNS nazivaju pojačanjima.

Oni koji dolaze iz partije koja ne bi postojala bez lidera uzimaju za pravo da pričaju o Sjevernoj Koreji. Stranke čije su članske karte uslov za zapošljavanje, odjednom galame zbog toga što je Stanivuković u svoj kabinet doveo svoje ljude. Populisti po profesiji zamjere mu na populizmu!

Ako se po jutru mandat poznaje, gubitnik će biti Banjaluka. Krivicu nećemo moći da pripišemo samo gradonačelniku, jer on ima polovinu vlasti.